Societat 03/02/2011

ERC insta el govern espanyol a defensar que es recuperi l'himne que Pau Casals va fer per l'ONU

La vídua del violoncelista va demanar dilluns que 'El Cant dels Ocells' representés l'organisme

Acn
2 min
paucasals

MadridEl diputat d'ERC, Joan Tardà, ha registrat una proposició no de llei al Congrés per tal que l'ONU recuperi l'himne que li va fer Pau Casals i el faci oficial. En aquesta iniciativa s'insta al govern espanyol a defensar que Nacions Unides adopti un himne oficial durant aquest any amb motiu del quarantè aniversari de l'impuls d'aquest projecte per part de l'aleshores secretari general de l'ONU, U Thant. L'objectiu és que l'himne sigui el que va composar Pau Casals per aquesta ocasió. També es demana que les Nacions Unides commemorin el concert de Pau Casals a la seu de Nova York com un acte d'homenatge a la pau i la llibertat. ERC també demana al govern espanyol que s'insti a l'ONU a intensificar la col·laboració amb les organitzacions que promouen la figura i obra de Pau Casals En l'exposició de motius d'aquesta proposició, els republicans defensen que Pau Casals sempre va mantenir una "dedicació encomiable" amb la defensa de la pau i de la llibertat, com n'és exemple la seva implicació en concerts benèfics o accions humanitàries. L'objectiu és que l'himne sigui el que va composar Pau Casals per aquesta ocasió o alternativament si s'opta per una composició que no requereixi acompanyament simfònic que aquesta sigui 'El Cant dels ocells'.

El text recorda que tot i l'encàrrec que el secretari general, U Thant, va fer a Pau Casals, l'himne mai no va arribar a ser adoptat oficialment com a himne de l'organisme. Segons l'organització, prossegueix el text, l'ONU "no manté un arxiu de composicions musicals ni accepta suggeriments al respecte". Tot i així, "hi ha un consens, reconegut per la mateixa Assembla General, que creu necessari adoptar un himne oficial, reservant-se el dret de seleccionar-lo i aprovar-lo", encara que "fins al moment no s'ha pres cap decisió". Marta Casals va assegurar que "seria molt oportú" que la missió espanyola davant l'ONU proposés que el cant per la pau del violoncel·lista es tornés a tocar. "Algú ho ha de fer i és difícil en una organització on hi ha tantes veus', va afirmar.

Per a Marta Casals, l'himne que el violoncel·lista català va fer per a Nacions Unides no s'ha consolidat perquè a l'ONU "no estaven acostumats a utilitzar-lo". Segons ella, contràriament als Estats Units, en què l'himne té molta importància perquè "tothom sent la seva pàtria amb intensitat", a l'Organització de les Nacions Unides "són massa nacions". La vídua de Pau Casals, però, va considerar que cal recuperar aquest cant per la pau i que s'ha de començar a tocar de nou en actes "oficials i privats" de les Nacions Unides fins que la seva interpretació "sigui una tradició". "Quan U Thant era secretari general aquest himne es tocava sempre, quan entrava, quan sortia", recorda Casals, "però quan va morir va quedar en l'oblit", lamenta. "Encara guardo les cartes de U Thant quan va demanar a Pau Casals que composés aquest cant per la pau", destaca amb melangia. "És la música, moltes vegades, la que rescata gent de diferents ideologies", ha dit Casals, afegint que s'ha de fer "el possible" per promoure-la. "Ho va fer John F. Kennedy", ha destacat, en referència a la invitació que el president dels Estats Units va fer a Pau Casals el 1961 perquè anés a tocar a la Casa Blanca. "Però ningú ho ha fet per a les Nacions Unides", opina.

stats