Societat 10/07/2011

ERC insta CiU a fer ja el reglament de la llei del cine

El camí per aconseguir veure cinema en català serà llarg. Tot i la llei aprovada per l'anterior Govern, que establia la paritat de les dues llengües, el reglament per desenvolupar-la encara està per fer.

Pere Martí
2 min
Reivindicació històrica La demanda de cinema  en català ha estat motiu  de mobilitzacions.

Barcelona.Ferran Mascarell ha aconseguit desbloquejar el malestar de les grans exhibidores i distribuïdores agrupades a Fedicine respecte a la llei del cinema que va aprovar l'anterior Govern, i les anomenades majors seguiran doblant al català algunes de les pel·lícules que s'exhibiran a Catalunya. La conselleria de Cultura no va precisar quantes, però seran bàsicament les destinades al públic infantil, com ja es feia els últims anys, abans que les majors s'enfadessin.

Un cop conegut l'acord, Esquerra va celebrar-lo però va instar l'actual Govern a desenvolupar el reglament de la llei, que l'anterior executiu no va tenir temps de fer i que és essencial per aplicar la llei. Actualment el nombre de pantalles que exhibeixen cinema en català és només el 3% de tot Catalunya. Per corregir aquesta desigualtat la llei del cinema establia la paritat lingüística, és a dir, distribuir el 50% de les còpies d'una pel·lícula en castellà i l'altre 50% en català. Com que la reacció de Mascarell a la petició d'Esquerra ha estat força ambigua, els republicans han optat per portar el reglament al Parlament com si fos una llei, per forçar CiU a votar-hi a favor i, així, poder-la aplicar. La federació ja va votar a favor de la llei al Parlament quan estava a l'oposició, i ara que és al Govern li tocarà aplicar-la. La llei va entrar en vigor a principis d'any però encara no se n'ha fet el reglament.

Ferran Mascarell va negar que el Govern vulgui congelar el reglament de la llei del cinema. "La llei del cinema s'aplicarà, no com altres lleis del país que s'han apartat si no es podien aplicar", com la llei de vegueries. El conseller va insistir que "no s'aparcarà en cap cas", però si hi ha algun aspecte que no es pot aplicar "s'haurà de canviar". Es declara partidari de no "forçar" les coses i va dir als que el pressionen: "No se'm pot demanar que es faci en sis mesos el que no s'ha fet en 25 anys".

Rebaixar plantejaments

La intenció de la conselleria d'introduir "canvis" en la llei ha despertat recels, sobretot a ERC, que hi veu un intent de "rebaixar" el plantejament inicial, que va topar amb l'oposició radical de les majors , que fins i tot van fer un tancament patronal l'1 de novembre del 2009. El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, va fer-se ressò d'aquest malestar i, tot i titllar de bona notícia que les majors hagin decidir doblar tres pel·lícules, va advertir que també hi ha una notícia "dolenta", que "darrere les declaracions de Mascarell hi ha la intenció del Govern català de suprimir la llei del cinema i negar el dret dels catalans a veure cinema en català".

La tesi del líder dels republicans és que el Govern de CiU està fent passes enrere en matèria lingüística cedint a les pressions de les majors . Per aquest motiu, portaran al Parlament el reglament de la llei del cinema, sol·licitaran la compareixença del conseller i Puigcercós demanarà una reunió amb Mas per desbloquejar l'aplicació de la llei i parlar de temes de llengua.

stats