Societat 31/07/2011

Egipte recupera dinou objectes de la tomba de Tutankamon

Antoni Ribas Tur
1 min
El petit gos de Tutankamon portava un collaret d'or.

Barcelona.El Metropolitan Museum de Nova York ha retornat al Consell Superior d'Antiguitats Egípcies dinou petits objectes provinents de la tomba de Tutankamon, entre els quals destaquen un esfinx de lapislàtzuli que embellia un braçalet, un diminut gos de bronze i un collaret de granadura. Les altres quinze peces són fragments d'objectes diversos. Dimarts arribaran al Caire i es podran veure al Museu Egipci de la mateixa ciutat. Està previst que quan el Gran Museu Egipci de Giza obri les portes el 2013, s'hi traslladi tota la col·lecció d'objectes de Tutankamon.

El novembre del 2010, després que les investigacions dels experts d'art egipci del museu determinessin que aquests objectes provenen de la mítica tomba descoberta per l'arqueòleg britànic Howard Carter el 1922; Thomas P. Campbell, el director del Metropolitan Museum, va signar un document que reconeix la titularitat de les autoritats egípcies sobre aquests béns. Els objectes havien arribat al museu a començaments del segle XX. Aleshores l'exportació de peces arqueològiques ja estava prohibida a Egipte, però els govern egipci permetia als arqueòlegs que treballaven pel seu compte quedar-se amb bona part de les troballes.

En els últims anys, el Metropolitan s'ha convertit en un aliat important de les autoritats egípcies en la lluita contra el tràfic de béns arqueològics. El 2009, el Metropolitan va retornar al país d'origen el fragment d'un relleu de granit dedicat al faraó Amenemhat I, que un col·leccionista privat havia dipositat al museu. La informació que els responsables del museu van proporcionar a les autoritats egípcies va demostrar que el fragment havia estat sostret del temple de Karnak.

stats