Les retallades
Societat 22/05/2012

Encariment per a les famílies i més hores de feina per als docents

2 min

Llars d'infants

La davallada dels comptes de la Generalitat des del 2010 ha retallat l'aportació del Govern en 600 euros per cada plaça de llar d'infants (un terç del total). A més, l'eliminació del programa Educa3 del govern espanyol ha deixat Catalunya sense els 17 milions que esperava per al 2012. Tot això ja ha encarit aquest curs els preus per a les famílies de moltes localitats. Però encara pujaran més el curs vinent, quan es modifiqui completament el sistema de finançament d'aquest servei públic. La idea del Govern és que les famílies paguin l'escola bressol en funció del seu nivell de renda. A Barcelona, a més, l'Ajuntament ha anunciat altres canvis, com l'augment de ràtios o la reducció d'hores de suport.

Escoles i instituts

A l'eliminació de la sisena hora a primària i l'augment d'una hora lectiva setmanal per a mestres i professors, que la conselleria d'Ensenyament ja ha aplicat en el curs que està a punt d'acabar, s'hi sumaran altres canvis el curs vinent, a conseqüència especialment de la retallada de l'Estat. Si el Govern havia aconseguit que la seva retallada anés a parar principalment al sou del professorat públic, que s'ha reduït més d'un 10% en dos anys, l'arribada del PP al govern espanyol ha forçat les autonomies a retallar més. Catalunya va aprovar la setmana passada un pla d'ajust que inclou les mesures imposades pel ministeri d'Educació, com l'augment de fins al 20% dels alumnes per aula, amb un màxim de 25 nens a primària (ara 20) i 36 a secundària (ara 30) i un nou augment d'una hora en la jornada lectiva dels docents. A més, les substitucions del professorat no es cobriran fins després del desè dia laborable.

FP i universitats

Els cicles postobligatoris no s'han salvat de les retallades. Una de les fórmules del Govern per incrementar els seus ingressos ha estat l'encariment de les matrícules universitàries. El ministre d'Educació ha obert la porta a apujar els preus fins al 25% del cost de la plaça, cosa que a Catalunya suposarà increments des del 66% fins al 100% de les taxes que es paguen ara (que oscil·len entre el 15% i el 12% del cost). El Govern pensa aplicar aquest màxim si l'Estat garanteix beques suficients per als alumnes amb pocs ingressos.

Però la Generalitat va anunciar la setmana passada una nova mesura que s'afegeix a les del ministeri. A partir del curs 2012/2013, els alumnes de formació professional (FP) de grau superior hauran de pagar 360 euros per curs. Només aquest cop, els que es matriculin al seu segon curs (el que, per tant, van iniciar el cicle quan era gratuït) pagaran només 180 euros. Amb això, es recaptaran 15,7 milions.

stats