BARCELONA
Societat 31/03/2015

Enderroc (simbòlic) de la Model

El centre obert anirà a terra d’aquí dos mesos però la presó no tancarà fins al 2017

Núria Martínez
4 min
UN ENDERROC REIVINDICAT   Els veïns esperen des de fa mig segle l’enderrocament de la presó Model.

BarcelonaQuan la María del Carmen Vidal va comprar fa 36 anys un pis a l’avinguda de Roma per viure-hi amb la seva família, el venedor li va assegurar que la presó Model aniria a terra de manera imminent. Com la majoria dels veïns de la zona, la María del Carmen no desitjava viure al costat d’un centre penitenciari que, durant molt anys, ha sobrepassat amb escreix els límits de capacitat. Després de cinquanta anys de promeses incomplertes per part de diferents administracions i a dos mesos de les eleccions, ahir es va començar a fer realitat de manera parcial l’esperat enderrocament de la Model.

L’inici de l’enderroc va dur-se a terme de manera simbòlica amb la demolició d’una paret de la cantonada del carrer Rosselló amb Entença, que correspon al centre dels interns en règim obert. Es tracta d’un espai de 1.215 metres quadrats que serà enderrocat en un màxim de dos mesos. Les obres compten amb un pressupost de 370.500 euros. El tancament definitiu de la presó, però, no tindrà lloc fins a principis de l’any 2017. “Es tracta d’un dia històric”, va reivindicar ahir el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, durant la presentació, a la qual va assistir la plana major de l’Ajuntament i del Govern, però que no va comptar amb la presència de veïns ni de funcionaris de presons, que es van mostrar crítics amb el moment i la manera que es durà a terme el trasllat. “L’acte és absolutament propagandístic, una fotografia d’un enderroc que consisteix a fer una rascada en un mur”, va expressar ahir el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell. Tot i que el president de la FAVB va celebrar que comencin les obres d’una demolició reivindicada des de fa dècades, va denunciar que s’estigui fent “amb presses” per la proximitat de la data de les eleccions. La històrica reivindicació veïnal barcelonina ja estava recollida a la premsa de l’any 1970, que publicava articles per reclamar “un altre emplaçament” per a la Model.

Acord entre Govern i consistori

L’enderroc que es va produir ahir s’integra en l’acord signat entre l’Ajuntament de Barcelona i el Govern a l’octubre, en què la Generalitat va cedir els drets patrimonials de l’equipament al consistori. Segons el pacte, el límit de temps per iniciar les obres s’acabava avui. L’espai cedit es valora en 15 milions d’euros, que l’Ajuntament va descomptar del deute que té la Generalitat amb el consistori. Ja al mes d’octubre, l’operació va ser durament criticada pels partits de l’oposició municipals, que acusaven Trias d’actuar de “banc bo” de Mas.

La major part de terreny està qualificada com a equipaments i zona verda, tot i que una part és per a usos hotelers i d’oficines, amb un sostre edificable de 30.000 metres. Entre els equipaments hi haurà una escola bressol i una d’educació infantil i primària, una residència d’avis i un poliesportiu. Els interns que se situaven en l’espai que es va començar a enderrocar ahir han sigut reubicats principalment als centres oberts de Wad Ras i la Trinitat.

En una segona fase es traslladaran els presos a altres centres de Catalunya, segons els arrelaments. A finals del 2016 només quedaran a la Model els presos preventius poc perillosos. Actualment hi ha un total de 1.095 presos al centre penitenciari, dels quals 666 en règim preventiu, i 429, penats. “Es tracta d’una decisió importantíssima per a Barcelona”, va celebrar l’alcalde Xavier Trias durant l’enderrocament, va afegir que s’està produint una “revolució” a l’Esquerra de l’Eixample i va defensar que l’enderroc “ja no té marxa enrere”.

Segons l’acord també es preveu la construcció d’un nou centre en règim obert a Barcelona, amb 800 places, que es construirà en un terreny del Consorci de la Zona Franca a finals del 2016 i el funcionament del qual suposarà el tancament definitiu de la Trinitat i la part de Wad Ras. La construcció tindrà un cost aproximat de 24 milions d’euros. El conseller de Justícia, Germà Godó, va remarcar que els funcionaris penitenciaris de la Model seran tots reubicats. En la mateixa parcel·la de la Zona Franca s’hi farà un segon nou centre, de preventius, amb 600 places, i es preveu que estigui construït “preferentment” el primer semestre del 2017. Els terrenys de la Trinitat, un cop tancat el centre, també passaran a l’Ajuntament. El Govern conservarà, però, una part de 3.969 metres per construir habitatge social, zona verda i equipaments.

Necessitat de nous equipaments

“No em sembla normal que al segle XXI hi hagi una presó enmig d’una ciutat com Barcelona”, apunta Miguel Montoni (73 anys), veí de la zona. Montoni recorda les promeses electoralistes sobre el canvi de zona del centre penitenciari de governs de tots colors i desconfia del fet que s’acabin construint els equipaments promesos en el calendari acordat. La crítica del veí de la Model la comparteixen la majoria de partits de l’oposició, que van acusar Trias de fer “pornografia electoral” i “d’un simulacre d’enderroc”, entre altres coses.

Precisament abans de la celebració del ple extraordinari sobre el deute de la Generalitat amb el consistori que es va celebrar ahir, el candidat a l’alcaldia del PSC, Jaume Collboni, va criticar que Trias faci “mitges inauguracions de mitges obres per acabar”, mentre que el líder del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, va titllar l’enderroc de “presa de pèl i un insult als veïns”.

El regidor d’ICV-EUiA va defensar que la construcció del nou centre és una acció que correspon a la Generalitat, i l’alcaldable d’ERC, Alfred Bosch, va insistir en la importància d’escoltar els veïns.

stats