Societat 10/12/2011

Enoturisme també a l'hivern

Aravins(i 07)
3 min
Enoturisme també a l'hivern

THAÏS GUTIÉRREZTot i que les passejades entre vinyes es fan habitualment a l'estiu o a la tardor, els propietaris de cellers de Catalunya volen que la bona rebuda que ha tingut aquesta nova manera de fer turisme es mantingui tot l'any. Les xifres són clares: el 2010 1,4 milions de persones van visitar algun dels cellers de la xarxa Rutes del Vi, que engloba diversos cellers de l'Estat que han obert les seves portes al turisme. El Penedès va ser la zona més visitada l'any passat, amb gairebé 460.000 visitants, seguida de la zona de Jerez i la Rioja Alabesa. L'objectiu, un cop assolides les xifres, és clar: desestacionalitzar l'oferta i convertir les escapades enoturístiques en una opció vàlida, fins i tot a l'hivern.

Per això, totes les denominacions d'origen catalanes s'han posat les piles per buscar ofertes i proposar activitats de cara als mesos de més fred. "El període de visites dels cellers, aquí a casa nostra, es concentra entre juny i novembre. A l'estiu perquè el temps acompanya i a la tardor perquè hi ha el gran reclam de la verema, que atreu molts visitants", explica Daniel Imbert-Bouchard, professor de l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme CETT, de la UB, expert en enoturisme. Destaca: "Els cellers, en aquesta època, intenten donar algun reclam més a part de la visita enoturística, perquè si no costa atreure visitants".

Principalment hi ha tres grans reclams per atreure visitants en aquesta època.

El primer és lligar la visita als cellers amb alguna activitat gastronòmica. Fins ara, fer una visita i organitzar una castanyada ha estat un bon reclam, però a partir de desembre la cosa canvia. En aquests moments les DO Penedès, Conca de Barberà i Costers del Segre, entre d'altres, ofereixen la possibilitat de visitar alguns cellers, fer un tast de vi i en acabar anar a fer una calçotada, als mateixos cellers o en algun dels restaurants especialitzats en calçots de la zona. Amb aquesta oferta s'espera atreure molts visitants, especialment de l'àrea de Barcelona, que són els que fan més escapades de cap de setmana a l'hivern. Les fires gastronòmiques, que abunden molt en aquesta època, també s'han convertit en un esquer per atreure visitants als cellers. La Fira del Gall, que se celebra a Vilafranca del Penedès els dies 17 i 18 de desembre, amb la mostra de cuina d'aviram, n'és un altre exemple.

El segon reclam per atreure enoturistes és vincular la visita a les vinyes amb la descoberta del patrimoni, tal com explica Imbert-Bouchard: "Hi ha denominacions d'origen, com la Montsant, que ara donen molt valor a les visites al monestir de Poblet, per exemple, com a complement d'un dia en un celler. O els cellers de la DO Empordà, on s'hi pot sumar una visita al monestir de Sant Pere de Rodes".

Imbert-Bouchard diu que el tercer gran reclam que estan utilitzant els cellers catalans està lligat amb la moda dels spas. A Catalunya encara són una minoria, ja que aquesta oferta s'ha desenvolupat més a la Rioja i la Ribera del Duero, però ja hi ha uns quants productors de vi, com els del Castell de Peralada, que compten amb allotjament amb vinoteràpia: tractaments corporals, estètics i massatges a base de vi que es poden fer a les diferents zones d'aigües de l'hotel i que a l'hivern és quan vénen més de gust.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA PREMIUM.

Accés al portal Araelsnostresvins.cat.

stats