SANITAT
Societat 15/12/2011

Entitats sanitàries desconfien de l'entrada de capital privat a les noves societats filials de l'ICS

Un informe elaborat per una plataforma d'usuaris i professionals alerta que el trossejament de l'Institut Català de la Salut (ICS) obre la porta a fórmules de privatització

Acn / Ara
2 min

BarcelonaUn conjunt d'entitats sanitàries, agrupades a l'entorn del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), desconfien que l'Institut Català de la Salut (ICS) no permeti l'entrada de capital privat quan es constitueixin la vintena d'empreses filials en les quals s'organitzarà aquest ens públic. L'ICS va confirmar dimecres que aquestes societats filials tindran personalitat jurídica pròpia, però que seran "100% públiques". En un informe presentat aquest dijous, la plataforma, que agrupa des d'usuaris fins a personal sanitari, s'ha mostrat crítica amb el pla per fragmentar l'ICS.

El portaveu del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), Josep Martí, ha assegurat que el que està fent el departament de Salut és utilitzar "un doble llenguatge", i ha afirmat que l'endemà que es constitueixin les filials, aquestes societats "poden decidir l'entrada de capital privat fent aliances, perquè tenen capacitat jurídica pròpia". A més, la plataforma ha reiterat les crítiques a les retallades. Els representants de CAPS, Dempeus per la Salut Pública i Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), entre d'altres entitats, han posat en dubte que finalment no es produeixi un procés de privatització de les filials que crearà l'ICS.

Al document presentat aquest dijous –amb el títol Per un millor sistema públic de salut–, les entitats sanitàries alerten que la tramitació de la llei òmnibus permetrà que l'ICS "deixi de ser una entitat pública que presta exclusivament serveis públics de salut per passar a ser un conglomerat empresarial al servei d'un mercat sanitari de serveis públics, privats, beneficis ocults i lucre explícit". Tots els portaveus que subscriuen el document han coincidit en la necessitat de donar més autonomia als territoris i establir sinergies entre centres, però han rebutjat que la via per aconseguir-ho sigui la creació de societats filials amb capacitat jurídica pròpia.

L'informe fa un diagnòstic de la situació actual del sistema de salut pública. Una de les principals reivindicacions ha sigut que l'atenció primària sigui la base del sistema sanitari. De fet, les entitats han coincidit en bona part de les propostes que ja ha presentat el Govern en el pla de salut 2011-15, com aquesta potenciació de l'atenció primària, la necessitat d'ordenar l'atenció especialitzada i el paper capital de les tecnologies de la informació en la gestió clínica.

stats