IMMIGRACIÓ
Societat 01/05/2012

Espanya expulsarà primer els que tinguin antecedents

Interior expulsarà primer els interns dels onze centres d'internament per a estrangers (CIE) que tenen antecedents abans que els detinguts sensepapers. Ho detalla el nou reglament dels centres.

Albert Balanzà
2 min
Espanya expulsarà primer els que tinguin antecedents

BARCELONA.Quatre interns oficialment autolesionats al CIE de la Zona Franca la setmana passada, la mort d'Idrissa Diolla l'última nit de Reis i casos similars arreu de l'Estat (València i Madrid) han fet moure fitxa al ministeri de l'Interior, que ahir va enviar a Barcelona el secretari d'estat per a la Seguretat, Ignacio Ulloa, a explicar noves reformes i a intentar fer un exercici de transparència obrint reixes als mitjans de comunicació.

Ulloa, en primer lloc, va donar detalls del nou reglament sobre els CIE que està pendent des del 2004 i que s'aplicarà abans de l'estiu: en un intent de relaxar la tensió interna i externa d'uns centres que estan en el punt de mira judicial i social, el govern espanyol ha assegurat que prioritzarà ara les anomenades expulsions qualificades per sobre de les ordinàries . Traducció: abans s'expulsarà els interns amb antecedents que no pas els simples sensepapers. "Volem reduir al mínim l'expulsió de sensepapers", va dir. El 2011 als onze CIE que hi ha a l'Estat hi van haver 1.942 ingressos, i les expulsions es van repartir entre 949 d'ordinàries i 690 de qualificades. El primer trimestre del 2012 s'han fet 394 ingressos, amb 22 expulsions ordinàries i 193 de qualificades. Hi ha, doncs, un canvi de tendència.

Un altre element de distensió: els agents del Cos Nacional de Policia, que fins ara assumien l'exclusivitat de la gestió interna dels CIE, només es dedicaran a partir d'ara a la seguretat i deixaran la part de serveis a professionals vinculats a entitats i organitzacions no governamentals ja col·laboradores del centre, seguint una estructura similar a la de les presons. La idea és humanitzar un centre que té espais comuns només habilitats amb taules i cadires, i que quasi no té activitats al marge dels àpats o d'una petita biblioteca.

Un 60% d'interns: 40 dies

No obstant això, aquests primers senyals de canvi -anunciats en una roda de premsa que es va iniciar després d'una passejada dels periodistes per les instal·lacions mentre els interns cridaven semiaïllats al petit pati del centre- van complementar-se amb altres mesures que no significaran una gran modificació a la dinàmica actual. No hi haurà una ampliació del servei de reconeixement mèdic -"suficient", segons Interior, però inexistent entre la mitjanit i les vuit del matí-. Els comandaments policials van assegurar que "no hi ha constància de maltractaments, encara que hi ha hagut denúncies". Tampoc no es modificarà el règim màxim de 60 dies de tancament que determina la llei d'estrangeria. Un estudi de l'ONG Pueblos Unidos aclareix que el 60% dels interns superen els 40 dies d'estada, però només el 53% són expulsats.

També inflexible es va mostrar el secretari d'estat amb la polèmica oberta ara fa quinze dies, quan es va prohibir l'entrada al CIE al síndic de greuges, Rafael Ribó, que va fer una visita sorpresa en la línia del que fa en comissaries i entitats. Ulloa va acusar Ribó d'anar al CIE "de tournée " i no "a ajudar", i que hi pot anar quan vulgui "si ho sol·licita". Ulloa va precisar que el Defensor del Poble no tindria cap impediment perquè el càrrec és estatal, com el CIE, i no autonòmic.

stats