PREMSA INTERNACIONAL
Societat 05/12/2010

"Espanya, la capital mundial de la prostitució?", es pregunta el diari britànic 'The Independent'

"L'economia espanyola s'acosta perillosament a la desfeta, però sembla que com a mínim un sector -el de la prostitució- ho està fent molt bé". Així d'irònic i de contundent comença l'article sobre la prostitució a l'Estat espanyol que aquest diumenge publica el diari britànic The Independent

Acn
3 min
Una imatge de reportatge de 'The Independent'

LondresEl rotatiu dedica un especial de dues pàgines al sector del sexe i es pregunta si Espanya és "la capital mundial de la prostitució". El text fa referència a la recent obertura "del major prostíbul d'Europa" a la Jonquera i a la decisió de Lleida de donar armilles reflectants a les prostitutes que treballen a peu de carretera. Segons The Independent més de 300.000 dones treballen en la prostitució a l'Estat.

La regulació de la prostitució és un tema de debat a Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, però la magnitud del problema arriba fins i tot a orelles de la premsa internacional. The Independent publica aquest diumenge un reportatge que assegura que les lleis sobre prostitució a l'Estat "són de poca ajuda" per les noies. El diari destaca que la prostitució "és un negoci legal a Espanya, però no reconegut com a professió", i que l'esclavatge sexual i el tràfic de persones s'han convertit en un greu problema. Amb tot, alerta que a alguns clients no els importa que les noies siguin víctimes de les màfies.

El reportatge inclou el testimoni de Marta González, portaveu de la ONG Proyecto Esperanza, que assegura que la legislació espanyola contempla penes de presó molt lleus pels qui obliguen les noies a prostituir-se o pels qui trafiquen amb persones. "Els errors en la legislació impliquen que un crim idèntic sigui castigat menys severament aquí que a Alemanya, per exemple", assegura González.

El sexe, un negoci 'popular'

"La prostitució és tan popular i socialment acceptada a Espanya que segons un estudi de l'ONU un 39% dels homes espanyols han utilitzat els serveis d'una prostituta almenys una vegada", assegura l'article. El diari compara la xifra amb la d'altres països europeus liberals com Holanda, on els usuaris de la prostitució són el 14%, o el Regne Unit, on entre el 5% i el 10% dels homes han anat amb una prostituta alguna vegada. The Independent argumenta que per servir "aquesta gran demanda" hi ha unes 300.000 dones que treballen en el negoci del sexe, ja sigui a prostíbuls 'amb gegants llums de neó que mostren ampolles de xampany i dones amb bones corbes', o a les carreteres.

De fet, com a exemple de la demanda de prostitució, l'article cita l'obertura del bordell Club Paradise a la Jonquera, que "amb 180 treballadores sexuals, s'ha convertit en el prostíbul més gran d'Europa". Amb tot, el text no parla de la polèmica en contra del recinte, especialment per part de l'Ajuntament de la Jonquera, frontalment oposat al prostíbul, i que va intentar, infructuosament, frenar-ne l'obertura. La zona fronterera, especialment entre la Jonquera i Figueres, ja acull fins a cinc bordells repartits en diversos nuclis municipals. A més, és freqüent veure noies oferint els seus serveis a peu de carretera, una situació per la qual els alcaldes de la zona es veuen desbordats i exigeixen a la Generalitat i l'Estat una nova regulació. El text del The Independent intenta analitzar perquè la prostitució és "tan popular" a Espanya, i ho atribueix, entre d'altres raons, a la revolució sexual posterior a la dictadura franquista. "La ressaca més curiosa de la revolució sexual és que, fins i tot avui, els diaris més 'seriosos' inclouen publicitat de prostitutes", assegura The Independent, que afegeix que els plans per eliminar aquest tipus d'anuncis estan "permanentment aturats" per la "precària situació econòmica de la premsa escrita".

Des d'un punt de vista més sociològic, el reportatge assegura que "mentre els prostíbuls esdevenen més grans, els clients cada cop són més joves". Segons un estudi citat pel diari, l'edat mitjana del típic client de prostitució a Espanya ha baixat dels 40 als 30 anys, "i sembla que cada cop serà es reduirà més". "Entre els nois joves de les províncies espanyoles, fins i tot durant el final dels 80, anar amb una prostituta no es veia com un acte per perdre la virginitat. Més aviat es percebia com una situació guai".

L'article de The Independent argumenta que mentre a l'Estat espanyol segueix el debat sobre quina ha de ser la regulació de la prostitució, "el comerç del sexe continua expandint-se". I conclou: "D'alguna manera, és més visible que mai: recentment, en un intent de reduir el nombre d'accidents a les carreteres, la policia a Lleida, Catalunya, ha demanat a les prostitutes que treballen a peu de carretera que portin armilles fluorescents".

stats