Societat 21/12/2011

Estats Units demana a 'Nature' i 'Science' que no publiquin detalls de dos estudis sobre el virus de la grip aviària

Temen que els terroristes puguin fer servir les dades per provocar una epidèmia mortal. L'editor de 'Science' reconeix el risc, però demana que s'estableixin mecanismes perquè els científics acreditats tinguin accés a la informació

Mònica L. Ferrado
2 min

Per primer cop, assessors científics del govern dels Estats Units han demanat a les revistes científiques Nature i Science que no publiquin detalls sobre el que es va descobrint sobre el virus de la grip aviària per por del que en puguin fer els terroristes. La sol·licitud arriba a partir d'uns experiments realitzats per investigadors dels Estats Units i d'Holanda en els quals han aconseguit crear un tipus de virus de la grip altament contagiós, i que ambdues publicacions tenen previst treure. L'experiment s'ha fet amb fures, un model animal considerat molt vàlid per extrapolar a éssers humans les dades que se n'obtenen.

El virus de la grip aviària contagia en molt poques ocasions les persones, però quan passa, la mortalitat és molt alta. El 1997 es va detectar una soca que va contagiar 600 persones i més de la meitat van morir. La majoria de casos van ser a Àsia i la via de transmissió va ser d'au a persona. Els científics segueixen de prop aquest virus ja que hi ha el temor que pugui evolucionar i contagiar-se amb més facilitat, fet que podria desencadenar una epidèmia mortal sense precedents.

Publicar, però sense detalls

El panell d'assessors científics del govern dels Estats Units, el National Science Advisory Board for Biosecurity, ha demanat a les dues revistes que no donin detalls. Troben bé que es treguin les conclusions dels estudis, però no els detalls de l'experiment en què s'expliquen com es va poder crear aquest virus de laboratori més contagiós.

Des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001, els científics han estat atents a la possibilitat que el govern dels Estats Units establís algun tipus de restriccions a la recerca per por del bioterrorisme. Ara, alguns interpreten la sol·licitud com una forma de censura. El govern no té instruments legals per censurar les revistes científiques, però sí que pot pressionar-les. L'editor de Science, Bruce Alberts, ha manifestat en un comunicat enviat als mitjans de comunicació que reconeix el risc. També diu que adoptaran la recomanació i no publicaran certes informacions tan sols si el govern crea algun tipus de sistema que permeti que els científics legitimats de tot el món sí que puguin tenir accés a la informació. Els terroristes podrien fer-ne un mal ús, però d'altra banda, les dades obtingudes també poden contribuir a avançar en la lluita contra el virus.

Els investigadors holandesos ja van avançar les dades del seu estudi durant una conferència sobre virologia que es va celebrar a Malta el passat mes de setembre. Curiosament, tant aquest estudi com el dels nord-americans estan finançats pels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units.

stats