SANITAT
Societat 22/05/2015

Treballadors, veïns i estudiants demanen que l'Hospital Clínic no es converteixi en consorci

L'Assemblea TancadaClínic recull al·legacions pel que consideren una privatització de l'hospital públic després de l'aprovació del govern de tirar endavant el canvi de forma jurídica

Laura Sugrañes
2 min
L'Hospital Clínic de Barcelona canviarà jurídicament i passarà a ser un consorci sanitari. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaTreballadors, estudiants, veïns i usuaris de l'assemblea TancadaClínic han recollit aquest divendres al·legacions per frenar l'acord de govern que s'ha aprovat aquest mes de maig i que ha autoritzat la conversió de l'Hospital Clínic en un consorci sanitari. El que implica aquest canvi és una fusió de serveis i convenis amb entitats privades així com una autorització d'activitat privada en infraestructures públiques en les quals l'Hospital ja en sigui titular o hi tingui participació, com ara Barnaclínic. "Això generaria una doble llista d'espera atenent als malalts i no al seu estat de salut" ha expressat Vicenç Ortega, treballador de l'Hospital Clínic i membre de TancadaClínic, en roda de premsa. L'assemblea ha assegurat que els estatuts aprovats per la Generalitat són confusos i expressen que el règim de cobertura pública ha de ser majoritari però no únic cosa que fa que entri "dins de la legalitat un 51% d'activitat pública i un 49% d'activitat privada" ha explicat Ortega.

D'altra banda, el canvi de forma jurídica recull que el nombre de membres del Consorci pot ser ampliat amb l'admissió de membres d'altres entitats, tan públiques com privades, que tindran veu i vot al consell de govern de l'Hospital. "Això implica uns òrgans de govern poc democràtics i poc representatius, que es regiran per interessos privats i no per garantir el dret a la salut pública i universal" ha expressat en Luca Reventós, membre del SEPC i representant de l'assemblea. En aquest sentit, els integrants de l'assemblea reivindiquen que l'Hospital estarà regit per principis de rendibilitat econòmica, productivitat i tècniques de gestió empresarial i no pels principis del dret a la salut.

La privatització dels òrgans de gestió del centre sanitari comportaria una reestructuració dels llocs de treball cosa "que pot donar lloc a una precarització del persona sanitari" ha assegurat Reventós.

Actualment a l'Hospital Clínic hi ha uns 200 llits tancats i un 16% es deriva a centres privats. L'assemblea denuncia que aquesta situació s'arrossega des del tripartit i que s'ha agreujat en els últims anys. Davant aquesta problemàtica i la implementació del consorci, els integrants reclamen aturar el que consideren "una privatització encoberta" del Clínic. Insten també als partits polítics a prendre part en el Parlament en contra de la proposta així com a la Universitat de Barcelona a rebutjar el consorci, ja que sense l'aprovació de la universitat pública "és produiria un buit legal que dificultaria el procés" ha assegurat Reventós.

En atenció als periodistes sobre si hi ha una divisió entre el personal sanitari del Clínic pel que fa al canvi de forma jurídica, Vicenç Ortega membre de l'Assemblea, ha explicat que "la informació sobre el que és el consorci ha estat 0, pel que es difícil posicionar-se al respecte".

Pel que fa a les al·legacions que recull l'assemblea per frenar el projecte, en una setmana n'han aconseguit més de 4.000.

stats