Societat 13/02/2012

El primer coet europeu del segle XXI s'enlaira amb èxit

La nau espacial Vega ha fet un trajecte d'una hora i 21 minuts i ha arribat fins a 1.450 quilòmetres per sobre de la Terra

Agències
1 min
Una imatge del llençament del Vega, aquest dilluns.

Kurú (Guyana Francesa)El coet Vega ha complert el seu objectiu. La primera nau espacial europea del segle XXI ha conclòs amb èxit el seu vol inaugural aquest dilluns. El trajecte ha durat una hora i 21 minuts, tal com estava previst per l'Agència Espacial Europea (ESA).

El Vega és un coet de 30 metres d'alçada i 137 tones que han de servir per col·locar en òrbita petites càrregues. En el seu primer vol, que ha sortit del Centre Espacial Europeu de Kurú, a la Guyana francesa, el coet ha arribat fins a 1.450 quilòmetres per sobre de la Terra i ha desplegat nou satèl·lits científics.

El director de l'ESA, Jean-Jacques Dordain, ha destacat després de l'èxit de l'operació que "ja no hi ha cap satèl·lit europeu que no pugui ser posat en òrbita per un servei de llançament europeu". L'èxit de l'operació ha estat molt celebrat a la base espacial de la Guyana pels centenars de treballadors de l'ESA, alguns dels quals temien que es repetís el desastre del 5 de juny del 1996, quan el coet Ariane 5 va explotar un minut després d'abandonar la plataforma de llançament.

Aquesta missió és el final d'un camí de nou anys de treball i més de 700 milions d'euros d'inversió.

stats