Societat 17/11/2011

Experiments que revolucionaran la física

1 min

El col·lisionador de partícules del CERN (LHC) provoca col·lisions frontals entre dos faigs de llum del mateix tipus, o bé protons o ions de plom, després d'accelerar-los al seu túnel de 27 quilòmetres de circumferència, en un espai comparable al buit de l'espai sideral. Una sèrie d'imants superconductors guien aquests faigs de llum pel superconductor.

L'LHC por provocar fins a 600 milions de col·lisions per segon. Són els xocs més energètics que mai s'han arribat a produir en un laboratori. Els científics han comparat les condicions que es poden recrear amb el moment del Big Bang.

Aquests xocs es registren amb quatre intensos detectors: l'ALICE, el CMAS, LHCb i l'ATLAS. Cadascun està dissenyat per estudiar diferents aspectes. A més de voler detectar la partícula de Déu, que explicaria l'origen de la massa de les partícules, també busquen entendre la matèria fosca que forma el 80% de l'Univers, l'antimatèria o respondre preguntes com les següents. Què passa amb la matèria quan es troba a la temperatura que hi ha al centre del sol? Per què els protons i els neutrons pesen 100 vegades més que els quarks? També participa en l'experiment OPERA, en què es van detectar neutrins més ràpids que la llum. Hi participen científics d'universitats catalanes. Per exemple, l'IFAE ha construït part del detector ATLAS.

stats