DROGODEPENDÈNCIES
Societat 23/05/2011

Els experts esperen que en cinc anys el rebuig al tabac es traslladi a l'alcohol

Confien que en un termini d'entre 5 o 10 anys el rebuig social que s'ha generat contra el tabac es traslladi a l'alcohol, un canvi que ja han començat a detectar, encara que de forma molt discreta, mentre que davant el consum d'altres drogues hi continua havent molta permissivitat

Efe
3 min

BarcelonaAquesta percepció es deguda, entre altres assumptes, a què a la societat es comencen a percebre els riscos i perills que comporta el consum d'alcohol per a terceres persones, com pot passar en l'àmbit laboral, les relacions familiars o el trànsit.

El rebuig social al consum d'alcohol ha estat un dels assumptes destacats a la presentació del projecte europeu sobre addiccions Alice Rap (Addictions and Lifestyles in Contemporany Europe Reframing Addicions Project).

En el projecte, liderat per l'hospital Clínic i que té un pressupost de 10 milions d'euros, participen 100 científics de 25 països, que aquesta setmana es reuneixen a Barcelona i pretén definir el concepte d'addicció, incloent tota mena de substàncies d'abús, també el joc, i proposar noves polítiques europees tenint en compte variables sanitàries, econòmiques i socials.

El cap de la unitat d'addiccions de l'hospital Clínic de Barcelona i coordinador de l'Alice Rap, Antoni Gual, ha destacat en roda de premsa que actualment la tolerància cap a l'alcohol és molt alta perquè a Espanya hi ha un "lobby" econòmic que fa importants campanyes de mercadotècnia per crear opinió, promoure el seu ús i fidelitzar-lo com manera de viure, quan la realitat és que el 10% de les malalties dels europeus estan associades al seu consum.

El sotsdirector general de drogodependències de la Generalitat, Joan Colom, ha indicat que en la lluita contra el tabac un element molt important ha estat la percepció del risc per als no fumadors, i creu que en 5 o 10 anys es començarà a veure un canvi d'actitud de la gent, i es produirà el mateix "clic" a la societat que s'ha vist amb el consum de tabac.

Per als dos experts, estem en un moment d'invisibilitat de les drogues, tot al contrari del que passava en els anys 70-80, quan eren una de les principals preocupacions de la població, mentre que ara sembla que les drogues s'han volatilitzat i no és una qüestió que preocupa a la societat, quan el 23% dels joves de 14 als 18 anys ha provat en l'últim mes el cànnabis.

També han destacat que una de cada cinc morts prematures a Europa és conseqüència de les addiccions; que entre 1,2 i 1,5 milions d'europeus prenen heroïna o un altre opiaci, dels quals 670.000 estan en tractament; i que prop de 2 milions, el 0,2% dels europeus, prenen cocaïna, i 2 milions més amfetamines.

L'Alice Rap es prolongarà durant cinc anys, i examinarà i analitzarà la investigació actual, que està molt fragmentada, per reforçar l'evidència científica del dany que produeixen aquestes substàncies i obtenir informació fiable per a una nova plataforma de debat públic i polític sobre les addiccions.

Els estudis es dividiran en set àrees, i s'hi tindrà en compte l'antropologia, les ciències cognitives, la criminologia, la demografia, l'economia, la biologia, la legislació, la història, els mitjans de comunicació, les tecnologies, la toxicologia i tots els aspectes relacionats amb les substàncies que generen dependència.

També s'estudiarà el paper del joc a través d'internet, el que es denomina "gambling", un fenomen que té gran impacte entre els joves, fins al punt que s'han comptabilitzat 15.000 "webs" on es pot jugar, i els ingressos totals anuals de les quals són milionaris.

A més, els científics estudiaran els negocis que envolten l'addicció, analitzant els ingressos, els beneficis, qui participa en el seu comerç il·legal, l'impacte dels proveïdors sobre el comportament dels consumidors, i les xarxes que influeixen en la resposta política que acaben frenant i marcant les polítiques.

stats