Societat 10/07/2011

Experts a fer la maleta

E.s.
4 min

Barcelona.Qui sàpiga fer la maleta amb els ulls tancats, sense mandra ni vacil·lacions, que tiri la primera pedra. És un dels peatges d'abans d'emprendre el viatge (o potser fins i tot forma part del procés que evocava el poeta T.S. Elliot) i cada vegada hi ha més eines per convertir-s'hi en un expert.

A YouTube més d'1.740.652 internautes han vist Pack like a pro , un vídeo –utilitzat fa uns mesos per Ryanair per alliçonar un grup de clients rebels– en el qual un jove prepara la bossa per a una aventura de dos mesos i amb una especial destresa hi fa cabre un parell de pantalons, una desena de samarretes, mitjons, roba interior i una dessuadora. Experts en viatges lleugers, com els de la web One Bag.com, apunten que les claus per empaquetar bé són saber què es necessita per a la sortida, què es fica a la maleta i com es distribueix el contingut. L'objectiu és viatjar sense sobrepès, però també argumenten que la seva filosofia respon a qüestions de seguretat, economia, flexibilitat, serenitat i ecologia.

No s'allunya gaire dels plantejaments racionals de les assessories d'imatge com Em Queda Bé i Víste-m, que, a més d'ajudar a optimitzar l'armari, ofereixen sessions per aprendre a fer la maleta perfecta. "La gent sap fer-la, però nosaltres ensenyem a posar-hi exactament el que necessites", argumenta Andrea Vilallonga, assessora d'imatge i col·laboradora de Víste-m. "Sovint qui demana ajuda ho fa perquè està fart d'endur-se moltes coses i no posar-se-les", afegeix. Abans de parlar de quantitats i de peces de roba s'ha de pensar en el destí i les temperatures, el tipus de viatge (no té res a veure un creuer -amb protocols d'indumentària-, amb un viatge de trekking ) i el format de maleta.

Coincidint amb la temporada de vacances, els blogs de professionals i particulars també recullen consells: va bé fer una llista i preparar conjunts enlloc d'agafar roba desaparellada, segons el blog d'iMAG (grupo-imag.blogspot.com); s'ha de començar decidint el calçat, que és el que determina la roba, com recomana l'assessora Maria Uranga. Tants caps, tants barrets.

El pijama es queda a casa

A la maleta mai hi falta roba interior, però un 22,59% d'espanyols (seguits dels americans i els suecs) sovint obliden el pijama, segons una enquesta feta per Last Minute el 2007. Vilallonga diu que "si una persona no està acostumada a dormir amb pijama, és evident que se l'oblidarà". Una altra enquesta revela que el 72% de la població prepara la bossa de viatge a l'últim moment.

Aprendre a fer bé la maleta té molts avantatges, però un dels principals beneficis és que permet cenyir-se amb més facilitat als 10 quilograms que permeten les companyies aèries de baix cost per a les maletes de cabina. Cal abstenir-se d'endur-se coses de més i les millors gales, i prescindir dels líquids no homologats per la regulació de la Unió Europea. Empaquetar com un professional és possible.

Roba per a una setmana

"Fer la maleta és el més fàcil; el difícil és triar la roba que hi has de posar". L'assessora Andrea Vilallonga ensenya a fer la maleta per a una setmana de viatge a un destí d'hivern i un d'estiu. Primer prepara la roba seguint sempre el mateix el patró: dues peces de baix -pantaló o faldilla- i sis de dalt, dos jerseis, una muda elegant i un mocador (o collaret). Completen la maleta dos parells de sabates -un de còmode i un altre de vestir- i una muda de roba interior per a cada dia. Tampoc hi poden faltar uns texans i un banyador, fins i tot a l'hivern. Vilallonga insisteix que "tot ha de combinar amb tot" i recomana no deixar-se vèncer pel "per si de cas". No s'ha d'agafar més roba del compte (ni tampoc la més bonica) i si es marxa més dies, la combinació de 2x6 es multiplica.

Entretenir-se amb el Tetris

"A sota de tot es posen les coses que poden anar plegades i no s'arruguen". És el primer pas i el més important. Vilallonga centra les peces a la maleta i deixa espai als laterals per col·locar-hi les sabates (correctament capiculades i guardades dins d'una bossa), la roba interior, la pashmina i les samarretes de cada dia, que es poden cargolar i serveixen per tapar forats. La roba més delicada es posa a dalt de tot i si la peça és molt fràgil és recomanable embolicar-la amb paper de seda. Per evitar que es deformi i s'arrugui en excés, la roba -inclosa la jaqueta texana- ha de viatjar cordada. I si es preveu anar de botigues, s'ha de deixar espai lliure a la maleta. Preparada amb temps, la bossa de viatge pot ser un tràngol tan entretingut com un Tetris, exclama Vilallonga.

Consells d'anada i tornada

Vilallonga apunta que mai has d'agafar una peça que no has dut en tot l'any, "perquè no te la posaràs". Amb la maleta gairebé a punt és el moment de centrar-se en el necesser i la farmaciola. "El que ha de prevaler a l'hora de fer la maleta és el sentit comú, l'objectiu és minimitzar i optimitzar", fins i tot amb les pintures i els medicaments, recorda l'assessora. Quan s'arriba al destí, el primer que s'ha de fer és desfer la bossa i col·locar la roba a l'armari. No cal endur-se planxa; o s'utilitza la de l'hotel o es recomponen les peces més arrugades i fràgils amb un remei casolà: s'omple la dutxa d'aigua calenta i s'hi penja la peça, que s'allisarà gràcies al vapor. Per tornar a casa, no suposarà cap problema encabir-ho tot a la maleta sempre que es plegui bé la roba.

stats