ART PER AL 2011 A VALÈNCIA, LLEIDA, GIRONA I PALMA
Societat 09/01/2011

Exposicions per ser devorades

La memòria històrica i les realitats alternatives a l'oficial seran objecte d'anàlisi en les primeres exposicions de l'any a València, Lleida, Girona i Palma, que s'inauguraran d'aquí unes setmanes.

Antoni Ribas Tur
2 min
L'obra El convidat , de Joan Brossa, es podrà veure a l'exposició Exercicis de memòria , que la Panera de Lleida presentarà a partir del 26 de gener.

Barcelona.Temes d'actualitat com la memòria històrica o la realitat més immediata, que en temps de crisi sembla més susceptible de ser analitzada, seran presents en algunes de les exposicions que el Centre d'Art Contemporani de Girona, el Bòlit, i el de Lleida, la Panera, presentaran aquest 2011. A València, l'IVAM, entre altres exposicions, posarà en diàleg les escultures de Juli González amb les del nord-americà David Smith i repassarà la trajectòria de Jasper Johns.

Per acabar, Es Baluard, a Palma, presentarà exposicions d'Eduardo Arroyo, Christian Bolstanski i de la col·lecció d'art contemporani de Francesca Thyssen.

Exercicis de memòria Com es fa tirar endavant l'exercici de fer memòria des de l'art? A partir d'aquesta premissa, a Exercicis de memòria la Panera de Lleida revisarà la història de l'Estat espanyol des de la Guerra Civil i el franquisme. Els organitzadors de la mostra expliquen: "Aquest projecte no pretén tancar cap debat ni es proposa arribar a consensos ni uniformitats, sinó més aviat al contrari, intenta donar pas a discussions llargament postergades".

A continuació, al maig, es podran veure els tapissos de l'artista cubà Carlos Garaicoa, que alteren el significat de rètols d'antics comerços, i La qüestió del paradigma , un projecte centrat en el context artístic català que buscarà vincles entre artistes consolidats amb d'altres d'emergents.

L'obsolència, l'explotació laboral, les estructures improductives, l'economia virtual... són algunes de les realitats que seran explorades a Temor i desig de ser devorats , l'exposició que es podrà veure al febrer al Bòlit de Girona. El títol prové d'una afirmació de Pasolini i fa referència a les "opcions radicals i contraposades, determinants i complementàries" que sorgeixen davant "la implantació de sistemes ideològics, com ara el capitalisme, la democràcia directa o el socialisme, que s'imposen en la societat". I al juny, Futur variable expressarà "les diverses maneres d'entendre i d'imaginar el futur".

González, Smith i Johns

Considerat com un dels escultors més importants del miminalisme, el nord-americà David Smith va ser, també, qui va contribuir a la difusió del llegat de Julio González després que hagués marcat el seu propi estil. El 20 de gener l'IVAM inaugurarà una exposició amb la qual proposa un diàleg entre l'obra dels dos artistes. Una setmana després obrirà les portes una mostra retrospectiva de Jasper Johns, un dels precursors dels pop art americà, que reunirà quaranta obres de l'artista.

Pintar la literatura

Realitzada específicament per al centre, Es Baluard presentarà al febrer més de cent obres d'Eduardo Arroyo entre pintures, escultures, gravats, llibres de bibliòfil i fotografies, relacionades amb la literatura. Al juliol, Christian Boltanski s'endinsarà en la memòria del mateix museu, que tancarà l'any amb l'exposició d'una selecció d'obres de la col·lecció d'art contemporani de Francesca Thyssen, considerada una de les col·leccions actuals més importants.

stats