SOCIETAT
Societat 03/07/2012

Alberto Fabra: “Hem superat una difícil prova de la natura”

El president de la Generalitat defensa l'actuació del seu govern durant els incendis. Troben el cos del pilot de l'helicòpter que ahir es va precipitar al pantà de Forata. El rescat ha estat complicat perquè l'aparell es trobava a 16 metres de profunditat

Ara
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, mirant-se un mapa de la zona cremada pels incendis del País Valencià / EFE

BarcelonaEl president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, ha volgut donar aquest dimarts un missatge de tranquil·litat als ciutadans després que s'hagin estabilitzat els dos grans incendis que afecten el País Valencià i que han cremat unes 50.000 hectàrees. "La natura ens ha posat a prova i hem estat capaços de respondre amb seriositat, responsabilitat i seny", ha dit en roda de premsa. Fabra ha defensat l'actuació del seu govern malgrat el degoteig de crítiques.

Fabra ha explicat que, tot i que el foc es va iniciar per negligències, les causes climatològiques –entre 30 i 40 graus de temperatura i vents de fins a 40km/h– han fet menys efectiva l'extinció. Ha destacat que l'impacte al medi ambient és "molt important", però que no s'han de lamentar pèrdues d'edificis. Ara, l'administració ha de donar resposta a les necessitats de la població, com recuperar la llum, els accessos i l'aigua. Per això, es crearan tres punts d'atenció amb l'objectiu que els ajuntaments puguin transmetre els danys patits. "Els ciutadans necessiten l'empara de l'administració i no els fallarem", ha dit Fabra, que ha explicat que el govern reconeixerà totes les persones que han lluitat contra el foc amb la més alta distinció de la Generalitat.

La Generalitat ha posat xifres per il·lustrar la magnitud dels incendis: 4.000 persones desallotjades i 22 municipis afectats. L'espai cremat al País Valencià –unes 50.000 hectàrees– equival a totes les zones cremades aquest any a tot l'Estat.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, també ha explicat que han trobat el cos del pilot de l'helicòpter que ahir es va precipitar al pantà de Forata, al municipi de Iàtova, després de les difícils tasques de recerca que han dut a terme 63 persones. L'helicòpter formava part de la Brigada de Reforç d'Incendis Forestals (BRIF) i es desconeixen les causes de l'accident. La víctima és un coronel, segons ha explicat el ministre. Fernández Díaz també ha justificat l'absència del president espanyol, Mariano Rajoy. "Jo sóc aquí per mandat del president", ha respost el ministre.

stats