Salut
Societat 27/02/2012

Fàrmacs contra el càncer que no han funcionat en un pacient poden fer-ho en combinar-se

Un estudi obre múltiples possibilitats per al tractament del càncer, ja que molts medicaments es descarten quan no donen resultats per si sols

Vicenç Moliné
2 min

BarcelonaEls medicaments que per si sols no hagin funcionat a l'hora de combatre el càncer poden tenir èxit si es combinen. Aquesta troballa, feta per investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), liderats pel doctor Javier Cortés, suposa un canvi de paradigma en el tractament del càncer perquè planteja múltiples combinacions de medicaments que fins ara no es tenien en compte.

L'equip liderat per Cortés ha trobat que medicaments que fins llavors "s'havien llençat a la paperera", ja que no funcionaven, poden tornar a ser útils si es combinen entre ells. Fins ara, un medicament que no funcionava per si sol es descartava a l'hora d'aplicar-se de forma combinada. L'estudi fet al centre de recerca oncològica de l'Hospital Vall d'Hebron és, en paraules de Javier Cortés, "la primera vegada en la història que es comprova que dos medicaments que per separat no havien funcionat, combinant-los funcionen".

Tot i que l'equip de recerca que ha realitzat l'estudi està especialitzat en el càncer de mama, el doctor Cortés explica que els resultats són extrapolables a tots els tipus de càncer. "Hem d'obrir la ment i canviar el concepte que tenim a l'hora de triar el millor medicament", afirma. Els principals beneficiaris d'aquesta troballa seran els pacients amb tumors avançats als quals quedin menys opcions terapèutiques.

Pel doctor Cortés, un dels grans beneficis d'aquesta troballa és el fet que obre moltíssim el ventall d'opcions que els metges poden oferir als pacients. "En alguns casos, l'aplicació d'aquesta troballa pot ser immediata però les combinacions cal que siguin assajades primer". Per a un pacient que ja no ha respost a uns medicaments, però, si aquests no es contraindiquen entre ells, la combinació de tots dos podria ser una opció vàlida, ja "que no poden funcionar més malament del que ho han fet per si sols".

A part de les possibilitats que s'obren per als metges, la troballa suposa un gran estalvi en recerca, ja que molts medicaments ja existeixen i només s'ha d'assajar si la seva combinació té efectes positius.

La combinació de medicaments no és cap novetat en la lluita contra el càncer, i fins i tot hi ha casos en què un còctel de fàrmacs és més efectiu que els fàrmacs sols. "La novetat no està a combinar-los, sinó en la combinació de dos fàrmacs que ja havien sigut administrats i havien fallat, per separat, anteriorment" afirma Cortés.

stats