ENTREVISTA
Societat 13/09/2016

Fernando Pindado: “La festa de la Mercè mostrarà l’energia amagada de la ciutat”

Fernando Pindado s’estrena com a comissionat de Participació de l’Ajuntament de Barcelona amb un objectiu clar: “Procurar que tota la implicació ciutadana en accions públiques sigui més eficaç”

Mariona Folguera Blasco
3 min
Fernando Pindado: “La festa de la Mercè mostrarà l’energia amagada de la ciutat”

BarcelonaFernando Pindado (Barcelona, 1955) s’estrena com a comissionat de Participació de l’Ajuntament de Barcelona amb un objectiu clar: “Procurar que tota la implicació ciutadana en accions públiques sigui més eficaç”, ja que la considera massa “esbiaixada de les institucions”. Pindado encara el nou càrrec amb ganes, “molta empenta” i alhora convençut de saber com s’ha de fer per aconseguir que hi hagi més presència de les accions ciutadanes en l’agenda política. La seva carta de presentació serà l’ Associa’t a la festa, la mostra d’entitats que tindrà lloc durant les Festes de la Mercè.

Què caracteritzarà la fira d’associacions d’enguany?

L’any passat la Mostra d’Associacions va complir el seu vintè aniversari i les entitats ens van demanar donar una nova mirada a aquesta activitat. La festivitat que caracteritza la Mercè provocava que la mostra perdés força i per això vam decidir que l’eix de la trobada d’aquest any fossin les activitats de les entitats. Volem visualitzar què fan de manera activa, amb actes, no en una paradeta passiva. No és només un canvi de nom sinó de concepte.

Per què es manté l’escenari tradicional de plaça Catalunya?

La manca de temps ha impossibilitat que traslladéssim la fira de la plaça Catalunya a un altre lloc, però un cop s’acabi la festa d’aquest any farem una valoració amb les entitats sobre els canvis produïts i el seu efecte per trobar el lloc més adient entre tots. Tot i així, que l’escenari sigui el mateix ens permetrà veure els errors, les sensacions i l’impacte de la nova mostra, que és més viva. No podem jugar a dispersar l’activitat fins que quedi clar quin projecte estem construint.

El nou concepte ha propiciat que aquest any hi hagi més entitats?

En part, sí. El canvi de rumb que ha pres la mostra ha sigut proposat pel Consell d’Associacions. A banda, aquest any també tindrem més entitats perquè a les altres edicions eren un nombre fix de paradetes i enguany les entitats aniran rotant en un mateix espai, cosa que permet més moviment i més capacitat. Al capdavall, donar suport a aquestes associacions és una obligació institucional que tenim. El redisseny de la plaça i l’absència de contractació d’espectacles ha permès que la despesa econòmica d’aquest any no superi els 350.000 euros, mentre que l’any passat s’hi van destinar uns 500.000.

La mostra pretén que la gent posi cara a les associacions?

Les associacions no volen fotografies, però sí que volen que la gent sàpiga què fan. La ciutat funciona cada dia amb diferents energies i una és la ciutadana, oculta. Amb les Festes de la Mercè d’aquest any mostrarem l’energia amagada de la ciutat. Aquesta energia és la que organitza esdeveniments des de la comunitat i per a la comunitat. El nostre objectiu és, doncs, fer-la aparèixer en tres dimensions.

El nou espai aconseguirà més connexió entre les entitats?

Serà un efecte col·lateral. Si les entitats comparteixen espais, es coneixeran i es relacionaran. Molts projectes dels barris d’aquesta ciutat han nascut per la interrelació entre entitats, perquè l’energia ciutadana és creadora. L’efecte d’aquesta interacció entre entitats farà que s’adonin dels punts en comú i això les engresqui a endegar projectes nous conjunts. És un efecte volgut, però no l’objectiu principal. El que busquem és que les associacions s’assocïin entre elles, i que la gent s’apunti a aquestes entitats.

L’ Associa’t serà també un punt de trobada entre l’Ajuntament i les entitats?

No, de punts de trobada en tenim molts durant l’any i en volem construir més. Nosaltres aquí només posem la maquinària necessària perquè les entitats es corporativitzin, ja que el teixit associatiu de la ciutat és molt fort. A més a més, aquest no és ni l’espai ni el lloc perquè l’Ajuntament expliqui què fa. Nosaltres només volem facilitar que les entitats es donin a conèixer.

Què busca, doncs, l’Ajuntament amb la presència dels projectes Millor adopta! i BCN antimasclista: còmics contra el sexisme?

El primer va ser escollit d’una llarga llista, mentre que el segon és evident. Estem vivint una situació complexa arreu i per això hem decidit traslladar també a la plaça Catalunya la campanya de sensibilització contra la violència masclista.

stats