Societat 12/07/2011

El Festival de Peralada homenatja Caballé

El Festival Castell de Peralada ha atorgat a la soprano Montserrat Caballé la primera medalla d'honor per la seva vinculació especial amb el certamen. Caballé hi oferirà un concert doble el dia 17.

Erica Aspas
3 min
VINCULACIÓ I FIDELITAT Caballé ha rebut la medalla  de mans de Carme Mateu, presidenta de l'Associació Cultural Castell de Peralada  i amiga personal.

BARCELONA.Montserrat Caballé va rebre ahir, visiblement emocionada, la primera medalla d'honor del Festival Castell de Peralada de mans de Carme Mateu, presidenta de l'Associació Cultural Castell de Peralada i la seva "amiga de l'ànima", com la va definir la soprano.

Caballé va tenir paraules d'agraïment i d'admiració per Mateu i pel festival, que desitja que tingui una "glòria continuada". La carrera artística de Caballé ha estat molt vinculada a Peralada, ja que hi ha actuat de manera constant des de la primera edició i hi ha interpretat joies clàssiques com Dido i Enees , de Purcell; Medea , de Cherubini, amb Josep Carreras, i Viva la Mamma , de Donizetti. Aquesta fidelitat i impuls al festival han estat un dels motius pels quals ha estat guardonada amb aquesta medalla d'honor, que s'ha creat amb motiu del 25è aniversari del certamen.

La història es repeteix

El 18 de juliol del 1987 Montserrat Caballé era l'encarregada d'inaugurar el Festival Castell de Peralada, una aposta per la lírica i la dansa i també per les grans estrelles del pop, uns principis que encara avui es mantenen.

En aquella ocasió, la soprano va oferir una programació doble amb el concert benèfic Mozart per Àfrica , a favor de la Creu Roja Internacional, a l'església del Carme i acompanyada pel Quintet Vocal de Catalunya. Unes hores més tard, al jardí del Castell, va interpretar el Rèquiem de Mozart, dirigit per Antoni Ros-Marbà i amb l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu.

Vint-i-cinc anys després i gairebé en la mateixa data, el dia 17 de juliol, Montserrat Caballé repetirà un format de concert doble. La primera part començarà a les set del vespre i també tindrà lloc a l'església del Carme, un emplaçament especial per a la cantant. "Potser és el lloc, la fe o el sentiment. No s'hi canta diferent, però és una emoció especial cantar en una església", afirma. Hi oferirà un recital de bel canto acompanyada pel seu fidel pianista, Manuel Burgueras, amb temes de Niedermayer, Nicolai, Catalani, Gounod i Massenet.

A les deu de la nit, a l'Auditori del parc del Castell, hi tindrà lloc una segona part més desenfadada amb un crossover amb el cantant italià Al Bano, amb qui ja ha actuat amb gran èxit altres vegades a Viena, Dresden, Bucarest, Milà, Alemanya i Moscou.

Aquesta parella atípica, però amb molta química, estarà acompanyada per l'Orquestra Nacional i Clàssica d'Andorra i comptarà amb la direcció musical d'Alterisio Paoletti. Poca cosa més se sap del concert, ja que la clau d'aquest tipus d'actuació és el secretisme. "No puc avançar res, ni tan sols s'han editat llibrets de mà perquè la sorpresa és que el mateix artista li dirà al públic el que escoltarà en aquell moment", va explicar la cantant.

Amb 78 anys i malgrat la foscor d'una malaltia, Montserrat Caballé segueix amb força i il·lusió la seva carrera. "No entenc per què encara tinc veu i omplo teatres, em diuen que no és normal", admet. També va confessar que la seva trajectòria és objecte d'estudi en un llibre a Alemanya sobre les cordes vocals i la longevitat del so.

Joan Manuel Serrat, Plácido Domingo, Ángel Corella i Joan Font, de Comediants, han estat els altres artistes guardonats per "la seva estreta vinculació al certamen en els seus anys d'història", segons va explicar Oriol Aguilà, director del Festival. En aquest cas, l'entrega de les medalles, dissenyades per la joieria Bagués-Masriera, es farà el dia de l'actuació de cada guardonat: el 15 de juliol i els dies 1, 3 i 15 d'agost, respectivament.

stats