SUCCESSOS
Societat 16/02/2011

La Fiscalia i el Col·legi de metges canalitzaran les denúncies per agressions de pacients

En 2010 es van registrar 46 expedients per agressions a metges i 44 en anys anteriors. Dels 80 expedients registrats, un 53% es van judicialitzar, el 23% dels metges no va denunciar i la resta va mediar. La Fiscalia ha signat un acord amb el Col·legi de Metges per canalitzar aquestes denúncies.

Marta Català
2 min

BARCELONAMés protecció als metges davant els pacients agressius. La Fiscalia ha signat un conveni amb el Col·legi de Metges per canalitzar totes les denúncies de pacients que agredeixen els metges.

La idea va ser de l'exfiscal de Catalunya, José Maria Mena qui fa uns anys va enviar una circular recomanant els fiscals a tipificar de delicte d'atemptat les agressions a metges i professors públics. Ara, la Fiscalia de Catalunya acaba de signar un conveni per canalitzar les denúncies presentades pels metges per haver patit una agressió a la feina.

Segons ha explicat la fiscal en cap de Catalunya, Teresa Compte, es vol "crear un efecte dissuasiu, de prevenció", amb la creació del conveni.

A partir d'ara un fiscal canalitzarà totes les denúncies que arribin de metges agredits. Farà d'interlocutor amb la Unitat Integral de la Violència contra el metge del Col·legi de Metges de Barcelona, que a la vegada recollirà les denúncies dels tots els professionals de Catalunya. Això sí, Compte ha matisat que no hi haurà una figura especialitzada "perquè no tenim plantilla, és l'efecte de la crisi que ens afecta a tots".

La Unitat Integral contra la Violència contra el metge la coordina el doctor Arimany i el coronel de la Guàrdia Civil, Miguel Gómez Alarcón. A la Unitat han arribat un total de 80 expedients, 46 al llarg de l'any 2010 i la resta en anys anteriors. Dels 80 informes, 70 es van produir per un conflicte, algun incident entre metges i pacients, el 53% dels quals es van judicialitzar, el 23% el metge no va voler denunciar i la resta es va mediar, segons ha explicar el coronel Alarcón. Els 10 expedients que resten es corresponen amb assessoraments a metges.

Enguany, segons Alarcón, l'única agressió greu s'ha produït a Vilafranca del Penedès en què una metgessa va rebre una bufetada, un cas que ja està jutjat i condemnat.

La Unitat Integral de la Violència contra el metge busca donar empar a nivell jurídic, a nivell de risc i si cal també, donar suport psicològic.

stats