Societat 27/06/2011

La Fiscalia adverteix de l'augment de webs i discursos polítics que inciten a l'odi

Els Mossos d'Esquadra van rebre en els darrers 9 mesos l'any passat 171 denúncies per motius d'odi i discriminació

Efe
3 min

BarcelonaEl fiscal coordinador del servei d'Odi i Discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha advertit avui de la proliferació de pàgines web i de discursos polítics que inciten a l'odi, la discriminació i fomenten "els prejudicis atàvics que enverinen el clima de convivència".

Aguilar ha presentat avui la memòria de l'any 2010 del seu servei fiscal, el primer especialitzat en Odi i Discriminació per motius racials, de religió, d'ideologia, de sexe o d'altres motius que funciona a Espanya.

El fiscal especialitzat en aquests delictes ha informat que entre març i desembre de 2010 s'han denunciat a Catalunya un total de 171 casos per motius d'odi i discriminació (127 a Barcelona, 22 a Girona, 16 a Tarragona i 6 a Lleida).

Aquesta xifra de delictes no es pot comparar encara perquè el primer protocol policial contra l'odi i la discriminació el va posar en marxa el cos de Mossos d'Esquadra el mes de març de 2010, tot i que el fiscal ha indicat que hi ha una "xifra submergida" d'aquest tipus de delictes que no es denuncia i que oscil·la entre el 82 i el 94% dels casos.

Segons el fiscal, la majoria d'aquests delictes no es denuncien per por, per desconeixement dels drets o perquè el pateixen persones en situació irregular que temen represàlies.

Del total dels delictes denunciats el 2010, un 41% ho van ser per racisme, un 29% per motius d'identitat sexual o gènere, un 13% per ideologia, un 7% per motius religiosos i un 6% per discriminació per discapacitat.

Els delictes d'homofòbia, que es comptabilitzen com tals des de 2009, es mantenen estables al computar-se 37 delictes el 2010, només cinc menys que els 42 que es van registrar l'any anterior.

El 2010 es van registrar a Catalunya 5 denúncies per delictes per motius antisemites (4 a Barcelona i 1 a Tarragona).

La fiscalia contra l'odi i la discriminació va obrir d'ofici el 2010 un total de 15 procediments d'investigació (6 per orientació sexual, 7 per racisme i 2 per discapacitat).

El fiscal ha lamentat que l'administració de justícia no disposi d'un sistema informàtic per fer un seguiment exhaustiu d'aquests delictes d'odi i poder comptabilitzar-los tots.

Aguilar ha mostrat la seva preocupació pel "perillós increment els últims anys de discursos basats en el populisme" motivats per la crisi i "amb excessos verbals i gràfics clarament poc democràtics i que no són discursos pedagògics".

"Hem construït una societat plural i rica, amb un model de convivència i no es poden fer discursos que la trenquin, estarem atents als discursos que atemptin contra el Codi Penal i la fiscalia actuarà amb rigor, estarem vigilants", ha advertit el fiscal, que ha especificat que "no tots els discursos populistes són delictius".

També ha advertit sobre la proliferació de les pàgines web "que difonen la doctrina de l'odi", encara que ha comentat la dificultat de lluitar contra aquest delicte a internet perquè moltes pàgines estan allotjades en països estrangers, com els EUA, que tenen reconegut un dret a la llibertat d'expressió il·limitat.

Igualment, la fiscalia ha detectat un increment de comentaris xenòfobs, discriminatoris per motius de sexe o religió en les xarxes socials i ha recordat que a Espanya "la difusió de la doctrina de l'odi no està emparada per la llibertat d'expressió".

Després de comentar que durant l'any 2010 la fiscalia va demanar gravar actes, concerts i conferències que podien tenir tints racistes, Aguilar ha advertit que "la fiscalia estarà atenta a qualsevol acte que inciti a la violència o justifiqui el genocidi".

Per descobrir la xifra de delictes d'odi i discriminació que no es denunciïn, el fiscal ha demanat que la conselleria d'Interior inclogui en la seva pròxima Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya (ESPC) un apartat sobre aquests delictes.

També ha reivindicat que tots els professionals que intervenen, des de policies a jutges, passant per fiscals, advocats, procuradors o forenses tinguin una formació "específica i obligatòria" sobre delictes d'odi i discriminació.

El fiscal ha aplaudit les millores legislatives recents, com la nova Llei d'Espectacles de Catalunya, encara que ha demanat una reforma del Codi Penal que permeti actualitzar les figures delictives de discriminació i reculli la jurisprudència europea.

També ha demanat al departament d'Interior que el nou Codi d'Ètica de la Policia que ha d'elaborar mantingui el contingut antidiscriminatori que figurava en l'anterior codi derogat pel conseller Felip Puig.

stats