NOU CENTRE CULTURAL A GIRONA
Societat 11/02/2011

La Fontana d'Or es convertirà en CaixaForum

Sílvia Marimon
2 min
La Fontana d'Or es convertirà en CaixaForum

Barcelona.L'Obra Social La Caixa convertirà la Fontana d'Or, situat al carrer Ciutadans, 19, en el CaixaForum Girona. El nou centre cultural obrirà les portes al mes de maig amb una exposició inèdita, La febre d'or. Escenes de la nova burgesia . Inspirada en la novel·la homònima de Narcís Oller, que descriu el ràpid ascens de Gil Fox i retrata la burgesia catalana sorgida a les darreries del segle XIX, l'exposició mostrarà una setantena d'obres d'alguns dels principals artistes de la pintura realista com Ribera, Masriera, Miralles, Cusachs i Mestres, entre molts d'altres. Quan el CaixaForum es traslladi a aquest històric palau del barri vell de Girona, l'immoble que l'Obra Social La Caixa té actualment al carrer Poeta Marquina es convertirà en un "innovador equipament social", segons l'entitat, tot i que encara no ha definit quin serà el seu ús concret.

L'entitat ha destacat que amb la posada en marxa de CaixaForum Girona s'engega una "nova etapa a la ciutat, que dóna continuïtat a una programació cultural marcada per la decidida voluntat de potenciar el valor de la cultura com a element d'integració social".

En aquesta línia, CaixaForum Girona vol oferir una "plataforma de divulgació coherent amb les inquietuds socials actuals". El nou centre cultural de Girona s'afegeix als que l'entitat que presideix Isidre Fainé ha anat aixecant arreu del territori en els últims anys. El 1993 va obrir el primer CaixaForum a Palma, en un edifici projectat per Domènech i Montaner. L'any 2002, l'antiga fàbrica modernista Casaramona, obra de Puig i Cadafalch, acollia el nou CaixaForum Barcelona, i el 2008 s'inaugurava CaixaForum Madrid al passeig del Prado.

Actualment l'Obra Social La Caixa també té centres CaixaForum a Tarragona i Lleida. El desplegament, però, encara continua i, en aquests moments, estan en construcció dos nous centres a les ciutats de Saragossa i de Sevilla. La Fontana d'Or té una llarga història. Al 1078 era un molí i al segle XIII es va convertir en un edifici romànic amb una torre fortificada. Sembla que el nom el van manllevar, al segle XVIII, els propietaris d'un hostal de categoria de Madrid.

stats