Societat 10/04/2014

El Fòrum Social Català crida la ciutadania a actuar per canviar el sistema

Arrenca aquest divendres amb la participació d'Ada Colau

Efe
2 min

BarcelonaEl Fòrum Social Català (FSCat), que engloba uns 120 col·lectius, entitats i moviments socials, ha fet una crida a la ciutadania perquè col·labori en la creació d'un nou sistema mundial alternatiu, solidari i just.

Aquesta és la voluntat de la quarta edició del Fòrum Social Català, que se celebrarà a Barcelona entre aquest divendres i aquest diumenge, i que vol crear sinergies entre la població i els col·lectius i entitats participants a favor de la justícia local i global, segons ha explicat avui el comitè organitzador durant la presentació de la trobada.

Els organitzadors consideren que l'"un altre món possible" ha deixat de ser un somni, com es va plantejar en el primer Fòrum Social Mundial de l'any 2001, per convertir-se en una realitat sobre la que ja s'està treballant.

Per això, el fòrum català està concebut com un espai de reunió, reflexió i intercanvi entre la ciutadania i els col·lectius socials, en el que "no es busca un únic discurs impositiu", sinó crear un "ordre creatiu" a través de vehicular la "construcció col·laborativa del nou món", han afegit.

Una de les claus per al canvi és la feina conjunta entre institucions, col·lectius i població, per a la qual cosa primer cal superar la "fase de competitivitat" actual, segons ha indicat l'arquitecta i exregidora de l'Ajuntament de Barcelona Itziar González, membre del Parlament Ciutadà.

González també ha destacat que la transformació del sistema no és una tasca només d'una generació, sinó que "la llavor d'unes persones ha de ser recollida per altres".

En aquest sentit, l'economista i activista de "Justícia i Pau" Arcadi Oliveres ha afegit que, tot i que sigui un canvi a llarg termini, és necessari que l'opinió pública s'impliqui i pressioni, perquè "lamentablement" els mitjans de comunicació "van en direcció contrària".

Durant la presentació també ha intervingut l'economista brasiler Marcos Arruda, membre del Fòrum Brasiler d'Economies Solidàries, que ha posat èmfasi en la creació d'un nova economia cooperativa, compartida i solidària amb la gent, a més d'afrontar el repte d'enfrontar-se a les elits del poder polític i corporatiu per convèncer-les de què la nova realitat "aquí i ara" és possible.

Més de 120 col·lectius, organitzacions, plataformes i moviments catalans col·laboren amb el Fòrum Social Català, que s'inaugura aquest divendres a les 17.00 hores a la Universitat de Barcelona (UB).

Com a acte d'obertura se celebrarà una taula rodona sobre la vinculació local-global de les lluites, en la que participarà la representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau. A les 20.00 hores es projectarà la pel·lícula "Libre te quiero", de Basilio Martín, sobre el moviment 15-M.

Per dissabte estan previstos més de 70 tallers i conferències des de les 10.00 hores fins a les 21.00 hores, que giraran al voltant a les desobediències, resistències i crítiques; la construcció de sobiranies i democràcies; i les experiències alternatives.

Diumenge dia 13 se celebraran els últim actes i es clausurarà la trobada al passeig Lluís Companys, a partir de les 11.00 hores.

El FSCat, que va néixer el 2008 com a vessant local del Fòrum Social Mundial, i se celebra cada dos anys, rebutja el capitalisme extrem, les polítiques liberals i aposta pel desenvolupament d'alternatives que ajudin a construir un món millor i més just, en el que la persona es converteixi en el centre del sistema polític i econòmic.

stats