Ciència
Societat 29/11/2010

Aconsegueixen rejuvenir ratolins. Ara els toca als humans?

Un equip científic ha aconseguit rejovenir ratolins envellits prematurament. Una teràpia potencial per a humans podria ser a l'horitzó

Redacció
1 min

BarcelonaUn grup de científics de la Universitat de Harvard ha aconseguit invertir el procés de l'envelliment en ratolins, com recull la revista Nature. Els resultats els van agafar per sorpresa perquè, enlloc de la frenada progressiva que esperaven, van trobar un efecte molt dràstic d'inversió del procés. En l'experiment, els investigadors van desenvolupar un tractament que va convertir ratolins vells que estaven dèbils en animals saludables, a través de la regeneració dels seus òrgans. Ara, creuen que potser podran aconseguir efectes similars en humans o, com a mínim, frenar l'envelliment.

L'envelliment prematur es pot revertir mitjançant l'activació de la telomerasa, un enzim que protegeix els extrems dels cromosomes. Els ratolins estaven modificats genèticament perquè els faltés aquest enzim, cosa que els va fer envellir prematurament. Però quan se'ls va administrar de nou, van recuperar-se; això suggereix que algunes malalties en què hi ha envelliment prematur podrien tractar-se augmentant l'activitat de la telomerasa i que, fins i tot, l'envelliment normal dels humans podria alentir-se si es despertés l'enzim en cèl·lules en les quals ha parat de treballar.

stats