BARCELONA
Societat 01/12/2015

Front comú del comerç per pressionar Colau

Conflictes com la gestió del ‘top manta’ o dels llums de Nadal han unit el sector

Maria Ortega
3 min
L’Associació Barcelona Oberta lamenta la manera com s’està abordant la persecució de la venda ambulant il·legal a Barcelona.

BarcelonaContinuen amb posicions allunyades pel que fa al gran conflicte dels horaris comercials, però els diferents eixos de Barcelona, els de la zona centre i els dels barris, sí que han acostat posicions per plantar cara a decisions polèmiques de l’equip de govern d’Ada Colau, com la d’endarrerir l’encesa dels llums de Nadal. Ahir Barcelona Oberta, l’associació que aglutina els eixos comercials de les zones turístiques, i que rep el suport d’entitats com el Gremi de Restauració o el Gremi d’Hotels, organitzava, a El Molino, una primera gran sessió de debat per abordar la relació entre comerç i turisme i posar sobre la taula temes espinosos com la moratòria hotelera o la manera de protegir les botigues emblemàtiques.

Un dels reptes més repetits pels comerciants és el de no perdre pistonada en relació a l’atracció turística i també el de lluitar contra l’homogeneïtzació comercial que s’ha instal·lat al centre de la ciutat. I, en la mateixa línia, evitar que grans projectes, com l’ampliació del centre comercial Heron City, tirin endavant, com ha passat, per silenci administratiu. L’enuig comercial ha portat el sector a unir-se i crear, per exemple, una taula de discussió i ahir Barcelona Oberta va verbalitzar totes les seves reticències. Per a Vicenç Gasca, de la Fundació Barcelona Comerç, són passos que busquen no tant pressionar el govern com obrir espais de reflexió.

El president de l’entitat, Gabriel Jené, es va erigir com a portaveu per expressar el malestar del sector amb algunes decisions de Barcelona en Comú. Des de la retallada nadalenca -va assegurar que assumir el cost de la instal·lació dels llums però retallar el nombre de dies que estan encesos suposa un estalvi “ridícul”- fins a la manera com s’està abordant la persecució de la venda ambulant il·legal: “Com a empresaris -va dir- som aquí per generar riquesa i aquest és un problema que ens han de solucionar”.

A la llista de retrets hi va sumar la decisió municipal d’aturar planejaments com el de la Rambla o la reforma del Paral·lel i de sembrar “dubtes” en sectors econòmics de gran envergadura, com el dels creuers o el mateix Mobile World Congress (MWC). En el torn de clausura, el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, es va agafar a aquest últim punt per rebatre les crítiques i va remarcar que una de les primeres decisions que va segellar Colau com a alcaldessa va ser la de garantir la continuïtat del congrés de telefonia a la ciutat. Per això, va demanar fugir de les “simplificacions”. Colom va remarcar la necessitat de “governar el turisme” i de treballar per aconseguir una ciutat “amable” amb els visitants i “confortable” per als ciutadans. En aquest sentit, va negar les crítiques a la suposada paràlisi del seu equip.

El debat també va comptar amb les aportacions del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; la presidenta de la Fundació El Molino, Elvira Vázquez, el cronista Lluís Permanyer i Enric Truñó, que va dirigir el pla estratègic de turisme de Barcelona 2010-2015.

Nou servei d’atenció a la pobresa energètica

L’Ajuntament ha posat en marxa els anunciats punts d’atenció a la pobresa energètica. Se n’han habilitat tres a les oficines d’Habitatge dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, que són les zones on hi ha més casos de famílies que tenen dificultat o incapacitat de mantenir l’habitatge en les condicions adequades de temperatura per raons econòmiques. A la resta de districtes, l’assessorament es continuarà prestant a través de la xarxa de centres de serveis socials.

stats