SALUT
Societat 09/07/2012

La Fundació Puigvert, absolta d'estafar Salut

Els tres responsables de la Fundació Puigvert han estat absolts de la suposada estafa al CatSalut. El tribunal estima que les 237 litotrícies que van finançar a través del servei públic tenien justificació mèdica.

Ara
2 min
La Fundació Puigvert, absolta d'estafar Salut

BARCELONAL'Audiència Provincial de Barcelona ha absolt la Fundació Puigvert dels càrrecs d'estafa al Servei Català de la Salut pels quals se la investigava. La fiscalia considerava que les 237 litotrícies -tractaments amb ones de xoc per desfer les pedres del ronyó- que aquesta entitat havia facturat a la sanitat pública eren inútils perquè els pacients ja havien expulsat la pedra de manera espontània. Els tribunals han negat aquesta teoria i consideren que les intervencions fetes per la Fundació estaven justificades per criteris mèdics.

"La sentència ratifica l'honorabilitat d'aquests professionals perquè reconeix de manera clara que no es van desviar de les bones pràctiques que regeixen la Fundació Puigvert", va afirmar ahir mateix, en declaracions a l'agència Efe, el vicepresident de la Fundació, Julio Molinario.

Absolts els tres acusats

Amb aquesta sentència queden absolts tres responsables de la Fundació que estaven processats: l'actual presidenta del patronat, Esperanza Martí; l'exdirector del Servei de Radiodiagnòstic de la Fundació, Fernando Izquierdo, i l'exdirectora de l'Àrea de Serveis Bàsics del centre, Helena Isàbal.

La fiscalia demanava quatre anys de presó per a cadascun per suposada estafa al CatSalut.

El cas es va destapar arran d'una denúncia que va presentar davant de la Generalitat la família Puigvert, embrancada en una pugna amb la presidència de la Fundació pel control del prestigiós centre barceloní especialitzat en urologia.

A partir de la querella presentada per dos membres de la família Puigvert contra els acusats, la fiscalia va denunciar que la clínica, que té un conveni amb el CatSalut per a la prestació de serveis públics, va facturar indegudament entre 2003 i 2004 un total de 237 litotrícies que resultaven inútils, ja que els pacients ja havien expulsat els càlculs de manera natural.

No obstant això, els jutges donen per provat que es van administrar les ones de xoc a persones que tenien pedres abans del tractament i subratllen que no s'ha demostrat que sense el tractament els pacients haurien expulsat igualment les pedres de manera natural.

Acord de Salut

En la sentència, a més, els magistrats subratllen que la suposada víctima, el servei CatSalut, no es considera enganyat, sinó que sosté que les litotrícies facturades "entraven dins del pacte" en el conveni entre aquest organisme de la Generalitat i la fundació privada.

El tribunal rebutja també l'argument de l'acusació que les ones llançades eren de tan baixa intensitat que no feien cap efecte. "Sigui quina sigui la intensitat de les ones, que pot afectar la correcció del tractament, el cert és que estem davant una litotrícia", afirma la sentència judicial.

stats