Societat 24/07/2011

La Fundació Tàpies prepara una gran retrospectiva per al 2013

La Fundació Antoni Tàpies va anunciar dues novetats per al 2012 i el 2013: una exposició sobre el Tàpies de l'última dècada i una gran retrospectiva comissariada per Vicent Todolí que viatjarà per tot el món.

J.n.
2 min
Una imatge recent del pintor i escultor Antoni Tàpies. Al costat, Porta metàl·lica i violí .

Barcelona.La Fundació Antoni Tàpies dedicarà una part important de la programació dels pròxims dos anys a divulgar l'obra d'Antoni Tàpies (Barcelona, 1923). La primera de les retrospectives serà comissariada per Laurence Rassel, directora de la Fundació, i Miquel Tàpies, fill petit de l'artista. Tal com va explicar Rassel, la mostra, titulada Tàpies i el cos , recorrerà l'última dècada creativa de l'artista català. L'eix vertebrador de les obres que s'exposaran a partir de la primavera de l'any vinent serà el cos humà, un dels temes més presents al llarg dels gairebé setanta anys de trajectòria de Tàpies.

L'estiu del 2013 s'inaugurarà a la Fundació la primera gran retrospectiva de l'artista des del 2004, any en què el Macba va exposar un centenar d'obres que repassaven pràcticament totes les etapes creatives de l'artista. El comissari de la retrospectiva serà Vicent Todolí. Després de passar set anys al capdavant de la Tate Modern de Londres, el valencià repassa tota l'obra de l'artista per escollir les peces que inclourà en l'exposició que, en paraules de Rassel, "podria viatjar per països de tot el món".

Tàpies i la música

Seguint la mateixa estratègia que des de fa uns anys, la Fundació dedica els mesos d'estiu a mostrar una part de la col·lecció. El leitmotiv de la selecció d'enguany és l'afinitat que Tàpies ha tingut durant tota la vida amb la música. Obres com Porta metàl·lica i violí (1956) i Concert (1985) evidencien l'interès musical de l'artista, del qual tornen a quedar representats alguns motius recurrents: és el cas dels peus -presents a Llit marró (1960) i Matèria en forma de peu (1965)-, la importància de les textures -especialment significatives a Terra i pintura (1956) i Matèria i cartons (2006)- i la vocació política, representada per un homenatge fet el 1976 a l'activista Oriol Solé.

Treballador

Pocs mesos abans de fer 88 anys, Tàpies ha tornat a fer les maletes i, ben instal·lat al taller de Campins, ha tornat a agafar els pinzells. "Com cada any, els mesos d'estiu baixa a treballar cada dia al seu estudi", va assegurar Rassel. Una de les il·lustracions més recents de l'artista serà inclosa al segon volum d'assaigs de Tàpies, que apareixerà a la tardor.

stats