Societat 12/09/2011

Nou anys de presó per a un exmembre dels GAL que dirigia una banda de traficants de cocaïna

Va transportar uns 480 quilos de droga entre Veneçuela i el Port Fòrum en un veler modificat. Porta Laborda ja havia sigut condemnat per matar un electricista francès a qui va confondre amb un etarra

Acn
2 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a nou anys de presó un exmembre dels GAL per dirigir una banda de traficants de droga que va transportar uns 480 quilos de cocaïna entre Veneçuela i Barcelona amb un veler modificat. El tribunal ha condemnat a la mateixa pena de presó els tres col·laboradors de Porta en el transport de la droga. Els quatre condemnats hauran de pagar, a més, 30 milions d'euros de multa cadascun. La fiscalia demanava 13 anys de presó per a Porta i 12 per a la resta d'acusats, i multes de 35 milions. Jorge Porta Laborda va ser condemnat a 26 anys de presó per matar un electricista francès a qui va confondre amb un etarra.

Porta va fundar una empresa que només va comprar un veler. Després, els narcotraficants en van adaptar els dipòsits de gasolina i aigua per encabir-hi la droga, que quedava amagada sota la coberta. El març del 2009, un membre el va conduir fins al Brasil. Després van arribar-hi Jorge Porta i un altre membre, i van esperar un mes fins que els van indicar que havien de recollir la mercaderia a Veneçuela. Allà, van contractar un mariner professional per fer la travessia de l'Atlàntic de tornada.

Quan havien d'emprendre el retorn, el mariner que havia dut el vaixell a l'anada es va negar a pilotar-lo per desavinences amb la resta de la banda. Per això, Jorge Porta va contractar un altre mariner. Els dos capitans contractats, que feien travesses per encàrrec, van iniciar el retorn a principis de juny del 2009. La policia havia intervingut els telèfons d'alguns membres de la banda, i quan el 18 de juliol el vaixell havia d'atracar al Port Fòrum de Sant Adrià del Besòs, els investigadors van poder detenir allà mateix tota la banda i van interceptar el vaixell i la droga. En total portava uns 482 quilos de cocaïna base, que un cop tallada i venuda al detall podia arribar als 30 milions d'euros.

stats