Societat 20/10/2011

L'enlairament del Galileu s'ajorna fins demà

L'Agència Espacial Europea farà una roda de premsa aquest matí per donar-ne més detalls. El projecte de satèl·lits aspira a millorar el GPS nord-americà i Espanya hi col·labora amb la contribució d'un 9%

Efe
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } L'Agencia Espacial Europea (ESA) ha ajornat 24 hores el llançament dels dos primers satèl·lits del projecte de navegació Galileu. Els sistemes de seguretat del coet Soyuz s'han hagut de suspendre, tot i que encara no se'n coneixen els motius. Els responsables del Galileu faran una roda de premsa aquest dijous al matí per donar-ne més detalls.

El Galileu s'havia d'enlairar aquest dijous al migdia, amb els dos primers satèl·lits, des del Centre Espacial Europeu de Kuru (Guaiana Francesa). El projecte vol donar un salt de qualitat al sistema de satèl·lits europeu respecte al servei Glonass rus i el GPS nord-americà. Per exemple, s'espera que el Galileu pugui saber si senyals de socors que s'enviïn des d'alta mar s'han rebut a terra, i si s'està procedint ja al rescat. El responsable de la Comissió Europea (CE) del programa Galileu, Pau Weissenberg, considera que serà “un dia que marcarà la diferència” en la història aeroespacial d'Europa.

Un dels avenços que es preveu que tindrà aquest sistema de satèl·lits és que, a diferència del GPS, el Galileu estarà sota control civil, de manera que eliminarà la dependència estratègica de la Unió Europea respecte a la tecnologia nord-americana. El Galileu el podran utilitzar institucions militars, però segons Weissenberg el dispositiu no conté cap interruptor per desvirtuar el senyal en cas de conflictes bèl·lics, a diferència del GPS –que se suposa que és ara menys precís del que serà el Galileu.

Segons el vicepresident de Proespacio –l'associació espanyola que agrupa la majoria d'empreses del sector espacial–, José María Martí Fluxá, Espanya se situa en el cinquè país en col·laboració amb el Galileu. Entre les empreses que hi han participat destaquen Alter Technology Group Spain, Iberespacio i Mier Comunicaciones. Les empreses espanyoles asseguren que estan satisfetes però que la contribució es reduirà en la segona fase del projecte. A mitjans del 2012 en sortiran dos més, però no serà fins al 2015 que se subministrarà el servei inicial del projecte, després del llançament de 14 satèl·lits més. El conjunt de la xarxa de satèl·lits de Galileu té un cost superior als 5.000 milions d'euros.

stats