SALUT
Societat 23/07/2012

Gallardón vol que la malformació no sigui una raó per avortar

El govern del PP no només vol anul·lar la llei de l'avortament de Zapatero sinó que pretén revisar també la del 1985. Alberto Ruiz Gallardón vol que la malformació del fetus no sigui una raó per avortar.

Ara
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, protagonitza les iniciatives amb més càrrega ideològica del govern Rajoy.

BARCELONA.El govern espanyol té previst aprovar la reforma de la llei de l'avortament abans de finals del 2012, que inclourà abolir l'actual sistema de terminis per tornar al de "supòsits", entre els quals no s'inclourà la minusvalidesa ni la malformació del fetus. Així ho va afirmar ahir el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en una entrevista a La Razón . "No entenc que es protegeixi el fetus concebut permetent l'avortament pel fet que tingui una minusvalidesa o malformació", va dir el ministre (enquadrat en el sector democristià del partit). "Em sembla èticament inconcebible que hàgim conviscut tant de temps amb aquesta legislació", va concloure Gallardón.

Aquesta reforma suposaria fer una llei més restrictiva que la de l'any 1985, en què l'avortament estava despenalitzat per als supòsits de violació (fins a la setmana 12 de gestació), malformació greu del fetus (fins a la setmana 22) i risc per a la salut física o psíquica de l'embarassada (sense termini). Recordem que l'actual llei, aprovada el 2010 pel govern socialista, fixava que les dones podien avortar sense haver de donar explicacions fins a la setmana 14 i fins a la 22 en casos en què estigui en risc la vida o la salut de la dona o de greus malformacions del fetus. Aquesta llei de terminis és la que hi ha vigent a la majoria de països europeus.

Una "tragèdia" per a les dones

L'anunci va provocar la rèplica immediata d'alguns col·lectius feministes. La presidenta de la Fundació Dones, Marisa Soleto, va declarar a Efe que la mesura del ministre "és una tragèdia en relació amb el dret de la dona a decidir sobre el seu propi cos". Soleto va qualificar de "demagògiques" les declaracions i va advertir que "encendre un debat social que ja estava resolt i en què hi ha poc marge d'acord és perillós i confon la gent".

Des del PSOE, el líder madrileny Tomás Gómez va acusar el ministre de "voler retallar el dret de les dones a decidir sobre el seu embaràs i a imposar la seva ideologia al conjunt de la societat". Per Gómez, aquesta iniciativa és la prova que el PP "no només retalla en temes econòmics sinó també en drets i llibertats".

El titular de Justícia també va confirmar que es revisarà la llei del menor perquè en els casos de delicte greu en què hi hagi implicats adults i menors tots siguin investigats i jutjats conjuntament, si bé als menors se'ls seguirà aplicant la legislació prevista per a ells. Aquesta és una promesa electoral del PP que va ser inclosa en el programa arran del cas de Marta del Castillo, l'assassinat d'una noia sevillana en què hi havia involucrat un menor.

stats