Societat 10/08/2011

Gelats intel·ligents

Eugènia Sendra
2 min
Gelats Intel·ligents

El capritx estiuenc és més a prop de tots els paladars: celíacs, diabètics i intolerants a la lactosa poden gaudir dels gelats sense témer reaccions adverses. La indústria gelatera -en paral·lel a la fusió de les noves tecnologies amb l'alimentació- ha començat a prescindir de la llet de vaca, el gluten o el sucre per fer gelats per a tothom, mantenint els estàndards d'aliment apetitós. I la denominació eco ja és una realitat, que neix de "les ganes d'arribar a l'exclusivitat del gelat, quan dius «Estic disposat a oferir el millor»", raona Jordi Rivera. L'enginyer ha creat la primera gelateria ecològica de Catalunya, amb Francisco García, mestre gelater que el 2006 va obtenir el certificat de producció ecològica.

Des de Bodevici Bioconcept fan la següent reflexió: en un moment en què natural i artesà són termes "prostituïts", treballar amb ingredients provinents de l'agricultura i la ramaderia ecològica implica un valor afegit i obliga a prescindir dels colorants, els conservants i els saboritzants. Això explica per què els colors dels gelats de Bodevici són més apagats que la resta; Rovira, però, en reivindica la producció ecològica i saludable. "No notes que és un gelat ecològic, però perceps que és natural".

Els mites es desfan

El debat a l'entorn de què és i què no és alimentació saludable serveix per tombar mites. Els gelats engreixen? Si es mengen amb moderació, no. "Sempre que no hi hagi problemes d'obesitat, diabetis o alteracions cardiovasculars, el gelat pot substituir un àpat secundari o ser el postre d'un àpat principal", informa Alba Andreu, dietista-nutricionista de l'Hospital Clínic. Per la seva composició, el gelat aporta elements nutricionals adequats i necessaris com proteïnes, hidrats i greixos.

Quan se n'arriba a eliminar el que "no et fa bé", diu Rovira, els gelats poden convertir-se en sinònim de salut (i continuen despertant records organolèptics, com demostra la nata de Bodevici). Diuen que guanyaran la batalla els que s'alimentin bé... i això ja no exclou el gelat.

stats