Societat 31/03/2011

Geli assegura que retallades en sanitat provocaran expedients de regulació

L'exconsellera de Salut alerta que la reducció del 10% del pressupost en aquest àmbit suposa "tornar als pressupostos del 2008" i reclama que "si volen un canvi de model ens l'han d'explicar"

Redacció
2 min
RutiAlmenys, Basicament

BarcelonaL'exconsellera de Salut, la socialista Marina Geli, ha advertit avui que les retallades d'un 10% en la sanitat pública catalana provocaran la presentació d'expedients de regulació d'ocupació en el sector, a més de la supressió de determinades prestacions.

En declaracions a COMRàdio, Geli s'ha referit a les retallades previstes al departament de Salut, precisament el dia en què els grans hospitals catalans han de presentar els seus plans de xoc per aconseguir aquesta reducció d'un 10% del seu pressupost. En aquest sentit, Geli ha alertat que les xifres amb les quals treballa l'actual conselleria de Salut suposen "tornar als pressupostos del 2008", i això, ha afegit, vol dir "un expedient de regulació d'ocupació" per al personal sanitari, alhora que caldrà "treure prestacions o deixar de fer coses".

"Han d'explicar que un 10% de retallades en un any afecta clarament la qualitat assistencial i és inassumible", ha subratllat Geli. "I amb 750.000 aturats, encara hi ha una responsabilitat ètica més important de no perdre qualitat en els serveis públics, com l'educació o la sanitat", ha afegit. Pel que fa al dubte de si aquestes retallades afavoriran la sanitat privada, l'exconsellera de Salut ha exigit que "si volen un canvi de model ens l'han d'explicar". Les retallades, segons Geli, són "una decisió política".

També l'exconsellera del govern tripartit ha opinat que amb aquestes retallades el govern de CiU està provocant "desconfiança, por i nerviosisme entre els professionals i els ciutadans", cosa que ha assegurat que "li dol molt". En referència a les acusacions de Jordi Pujol, que va assegurar que Geli havia estirat més el braç que la màniga i havia hipotecat el futur de les finances de la Generalitat, l'exconsellera ha contestat que "a Pujol li vull recordar que el 2003 el govern de CiU ens va deixar una desviació pressupostària de 1.850 milions d'euros".

stats