URBANISME
Societat 01/06/2012

La Generalitat no té diners aquest any per a Santa Maria del Mar

La crisi també passa factura a Santa Maria del Mar, enguany per les retallades pressupostàries del Govern. El conveni de la Generalitat i l'arquebisbat per restaurar la basílica allarga les obres fins al 2016.

Albert Balanzà
2 min
La Generalitat no té diners aquest any per a Santa Maria del Mar

BARCELONA.Les dues primeres fases de les llargues obres de restauració de Santa Maria del Mar, les que implicaven més complexitat -amb la intervenció sobre la façana, els campanars i les filtracions d'aigua-, es van enllestir en cinc anys i es van acabar el maig del 2011. Però el cor de la crisi econòmica ha complicat molt la progressió pressupostària dels treballs. Aquest 2012, tenint en compte els continus ajustaments del govern de la Generalitat, l'arquebisbat de Barcelona ha acceptat una pròrroga de dos anys del conveni que es va signar el 2006 i que havia de tancar-se el 2014. Només la tercera fase durarà tant com les dues primeres. Aquest any el Govern no té diners per a Santa Maria del Mar, que centra els treballs de restauració en la recuperació de l'absis. La crisi obligarà a allargar fins a un període total de deu anys la restauració de la basílica més literària de Barcelona.

L'acord entre el Govern i l'arquebisbat, que es va ratificar dimecres en el decurs d'una reunió bilateral, arriba just en un moment que l'Església veu qüestionat un cert tracte preferencial de les administracions, amb les exempcions de l'IBI en els seus centres no dedicats al culte. En aquest curiós context, els representants de la delegació d'economia de l'arquebisbat, Antoni Matabosch i Xavier Claret, han explicat a l'ARA que la qüestió principal en la reforma de la basílica, tenint en compte l'actual situació de crisi econòmica, és el manteniment del conveni en les condicions monetàries que es preveien entre el 2006 i el 2014, a pesar que l'aportació de la Generalitat sigui inferior en els últims mesos. "El conveni és intocable, però alguns dels pagaments de les obres s'han endarrerit i la Generalitat farà l'aportació més tard", adverteix Claret.

"Hi aportarem més nosaltres"

"A petició de l'arquebisbat, el conveni s'allargarà fins al 2016", va apuntar ahir, sense més precisions, un portaveu del departament de Cultura. "Enguany hi aportarem més nosaltres", argumenta Matabosch a preguntes d'aquest diari. El conveni entre la conselleria de Cultura, l'Arquebisbat i la parròquia de Santa Maria del Mar quantificava una inversió total de 3,6 milions d'euros a parts iguals entre el Govern i l'Església. Ara bé, l'abonament de les quantitats anuals no responia a una aportació linial, sinó que variava en funció de l'obra que s'afrontava. Per exemple, les obres de la segona fase, que es van iniciar l'octubre del 2010 i es van acabar el maig del 2011, van tenir un cost total de 414.877,65 euros. Van permetre millorar la protecció contra les filtracions d'aigua i restaurar elements exteriors malmesos, com les gàrgoles i els guardapols i elements esculturals de pedra dels finestrals.

Matabosch i Claret expliquen que la tercera fase ja ha començat, amb la recuperació de la façana de l'absis i les cantories, la tribuna destinada als cantaires, que és a la girola de l'església. "El que corria més pressa ja s'ha fet", apunta Matabosch. Aquesta última intervenció, que en lloc de tres durarà cinc anys, permetrà recuperar la visió de bona part de la façana posterior orientada al passeig del Born, amb la portalada renaixentista, així com la visió circular dels murs, amb els finestrals i els contraforts aixecats sobre la terrassa de les capelles. El 2016, si tot va bé, Santa Maria del Mar lluirà sencera.

stats