Societat 05/12/2016

La Generalitat tirarà endavant un pla per evitar la regressió del Delta de l'Ebre

El projecte s'ha dissenyat en col·laboració amb agents locals i la UPC. La prova pilot es farà entre la costa de Riumar i la Marquesa, un dels punts més malmesos de la zona

Mireia Esteve
2 min
La costa de la Marquesa és una de les zones on més ha retrocedit

BarcelonaLes platges del Delta de l'Ebre perden cinc metres cada any. Per evitar que s'erosioni cada vegada més, Generalitat, l'Ajuntament de Deltebre, la UPC i agents econòmics i socials de la zona s'han unit per dissenyar un pla que eviti la regressió del Delta. Un projecte que han enviat a la Unió Europea per tal de sol·licitar-ne el finançament del 60%. Tot i això, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rulll, ja ha deixat clar que tiraran endavant el projecte "sí o sí", és a dir, arribi o no el finançament europeu.

"Si algú té algun dubte de si existeix el canvi climàtic, que vagi al Delta de l'Ebre", ha dit Rull. Segons el conseller, l'erosió que està patint el Delta és molt important i per això, ha explicat que cal tirar endavant aquest projecte. Les actuacions principals es faran entre la platja de Riumar i la Marquesa, tres dels quilòmetres més castigats i que més regressió han patit de la zona.

Una de les actuacions consistirà en aportar sorra entre les platges de Riumar i al punta de Fangar, sempre mesurant-ne la quantitat i el tipus, per tal que sigui el màxim d'eficaç. També es tirarà endavant una renaturalització d'hàbitats i la "gestió intel·ligent de l'aigua" a la badia del Fangar per tal de millorar-ne la qualitat i augmentar la diversitat de peixos, ha explicat el director del Laboratori d'enginyeria marítima de la UPC, Agustín Sánchez Arcilla.

El pla també inclou la recuperació de la finca de la Bombeta, que és propietat del govern espanyol però que està gestionada per la Generalitat. Totes les accions es farien a 350 metres de la costa i també van dirigides a "donar viabilitat al sector pesquer" de la zona, ha explicat l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ja que ha argumentat que "l'aqüicultura també es veu afectada per la regressió del Delta".

En total, el pla està pressupostat amb 2,5 milions d'euros, dels quals un 60% el finançaria la Unió Europea si finalment s'aconsegueix la subvenció Life a la qual opta el projecte. La resta estaria finançat per la Generalitat i la resta de socis del projecte, com l'Ajuntament de Deltebre i altres agents econòmics i socials de la zona. Ho podrien fer tant a nivell econòmic com a través d'efectius materials.

Entre el març i el maig de l'any que ve, la Unió Europea ha de decidir si finança aquest projecte. Per la seva banda, la Generalitat preveu començar implantar el projecte de cara a l'octubre del 2017, amb una previsió d'execució fins al desembre de 2021.

L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que el 8,5% de les platges catalanes se situen en aquest municipi, el que suposa 110 quilòmetres quadrats. "La manca de sediments que baixen del riu i el canvi climàtic" estan provocant l'enfonsament del Delta i que les platges de la zona, i de forma molt explícita les de Deltebre, estiguin perdent cinc metres cada any.

stats