Societat 21/01/2012

La Generalitat reclamarà a Madrid que pagui la meitat dels ajuts de la llei de dependència

El conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, es reuneix amb la ministra Ana Mato dilluns i li recordarà que la norma preveia aquesta aportació i que no s'està complint

Efe
2 min

BarcelonaEl conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, reclamarà a la nova ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, que l'Estat assumeixi la meitat dels costos de l'aplicació de la llei de dependència, i li advertirà de la incapacitat dels ajuntaments per pagar aquests serveis.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ha avançat alguns dels assumptes que té previst plantejar a Mato en la reunió de dilluns que ve, la primera que manté amb ella des que va assumir el càrrec.

Segons Cleries, una de les qüestions és reclamar la part de l'aportació estatal per a la llei de la dependència que estava prevista quan es va aprovar la norma.

El conseller ha advertit que, des que va començar a aplicar-se la llei de dependència, la Generalitat ha aportat el 65% dels recursos econòmics necessaris per a la seva aplicació, mentre que l'Estat no n'ha assumit més d'un 23%, i la resta prové del copagament de les persones beneficiàries.

Segons l'opinió del conseller, la situació s'agreujarà amb el desplegament de la llei per a les persones amb dependència moderada, ja que la normativa preveu que l'atenció domiciliària en aquests casos vagi a càrrec d'ajuntaments i consells comarcals.

"Això significa un augment del pressupost que el fa difícilment assumible per part de l'administració local", ha apuntat el conseller.

Segons Cleries, en aquesta primera trobada amb Ana Mato traçarà les línies dels assumptes que cal negociar amb l'Estat, però més endavant se celebrarà una altra reunió més tècnica en què demanarà concretar els terminis per al pagament de la partida de la llei de dependència que, segons el seu parer, correspon aportar al govern espanyol.

Una altra de les queixes que Josep Lluís Cleries té previst portar a la ministra és que l'Estat no té en compte, en transferir a les comunitats els mòduls per a l'aplicació de la llei de dependència, que el cost dels serveis és més car a Catalunya que en altres territoris.

En matèria d'estrangeria, Cleries ha anunciat la seva intenció de tractar amb la ministra sobre l'estat dels centres d'internament d'estrangers (CIE), i espera poder reunir-se amb representants del ministeri de Treball per tractar sobre les competències que corresponen a la Generalitat en immigració.

stats