Societat 23/05/2011

La Generalitat valenciana retira l'ajuda al lloguer a un matrimoni que superava en 2 cèntims els ingressos

La jove parella afectada haurà de tornar amb recàrrec 1.600 euros corresponents a la renda bàsica d'emancipació. Lamenten que "el que era una ajuda per emancipar-nos de les nostres famílies, ara s'ha convertit en una càrrega, ja que hem de tornar més del que hem rebut"

Efe
2 min

ValènciaUn jove matrimoni amb residència a València s'ha mostrat "indignat" per haver de tornar amb recàrrec les rendes per emancipació rebudes de la Generalitat valenciana des de fa dos anys per superar en dos cèntims el límit d'ingressos per obtenir aquest tipus d'ajuts econòmics. Dos anys després que els haguessin aprovat l'expedient de concessió de les ajudes de lloguer d'habitatge i un cop rebut sense periodicitat fixa l'import corresponent –els abonaments s'endarrerien habitualment–, la jove parella ha d'afrontar una devolució de 1.600 euros com a quantitat principal, a la qual cal afegir-hi el recàrrec corresponent. 



El Nacho, de 32 anys i llicenciat en Llengües Clàssiques, i la Laura, de 31 anys i administrativa, es van traslladar a viure a València l'any 2008, on van trobar feina com a professor de secundària i batxillerat, i com a administrativa en una escola privada. El trasllat de residència de Madrid a València els va suposar una despesa extraordinària, inclòs el lloguer d'un habitatge, que van poder afrontar amb certa dificultat gràcies a la renda bàsica d'emancipació que van sol·licitar l'any 2009, any en què la parella va decidir-se.



Després de diversos mesos de tramitació burocràtica, van començar a rebre 105 euros mensuals com a ajuda al lloguer d'habitatge, que els van permetre fer més suportables les despeses que suposava iniciar una vida independent de la família. L'ajuda en concepte de renda d'emancipació es va mantenir fins al mes de maig de 2010, quan la Laura va complir els 30 anys, l'edat màxima establerta per tenir accés a aquest tipus d'ajudes.



Xifra ridícula

La situació es va tornar preocupant quan fa unes setmanes van rebre una carta certificada de la conselleria de Territori i Habitatge en què se'ls comunicava que l'any 2009 havien sobrepassat els ingressos màxims –22.000 euros– per accedir a l'ajuda i havien de tornar amb recàrrec els imports rebuts. La indignació va pujar quan, amb gran sorpresa, van comprovar que l'import total pel qual havien sobrepassat el límit oficial de l'ajuda "era de 2 cèntims d'euro". 



En un primer moment, el matrimoni va creure que es tractava d'un error administratiu, però la realitat és que no només els han retirat les ajudes, sinó que a més les han de tornar amb interessos. Segons han comentat, "el que era una ajuda per emancipar-nos de les nostres famílies, ara s'ha convertit en una càrrega, ja que hem de tornar més del que hem rebut". El recàrrec que els exigeixen, segons han afegit, és "una forma d'usura contra uns ciutadans del carrer que estem sostenint un país que trontolla". 



Renda bàsica d'emancipació

La renda bàsica d'emancipació és una ajuda establerta pel govern espanyol però que gestiona, en aquest cas, la Generalitat valenciana, que ha recorregut davant el Tribunal Constitucional la devolució d'aquests imports per considerar que, per part del ministeri de Foment, s'envaeixen competències pel fet de regular d'una forma "desmesurada qüestions procedimentals i de mera tramitació".

Fonts de la conselleria de Territori i Habitatge han indicat que "per una imprevisió del govern espanyol i per la implantació d'un sistema de còmput dels ingressos erroni, molts joves han de retornar a l'Estat, anys després, l'ajuda que els corresponia segons la normativa". El passat mes de març, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit un conflicte de competències plantejat per la Generalitat per evitar que 1.600 joves del País Valencià hagin de tornar aquesta ajuda per exigència del ministeri.

stats