Societat 10/08/2015

Els Mossos de Girona reben més de quinze denúncies cada mes de pares maltractats pels seus fills

Viuen situacions marcades per insults, amenaces i agressions que sovint es relacionen amb el consum de droga

Acn
2 min
El consum de drogues sol estar relacionat amb aquest tipus de maltractaments / GETTY

GironaEls Mossos de Girona reben més de quinze denúncies al mes de pares maltractats pels fills. Són situacions insostenibles que s'arrosseguen de fa temps, marcades per humiliacions, amenaces i agressions. Els pares –molts cops, dones separades– no veuen cap més sortida que demanar ajuda a comissaria o al jutjat. Fins i tot, perquè es dicti una ordre d'allunyament.

Arribar a denunciar el propi fill i demanar que se li imposi una ordre d'aquest tipus no és fàcil. Sovint, aquestes situacions de violència queden recloses dins la llar i els pares les pateixen en silenci. Però quan els maltractaments es converteixen en el dia a dia, la situació ja s'ha escapat de les mans i se senten atemorits, hi ha progenitors que fan el cor fort i s'atreveixen a anar a comissaria.

Si qui es denuncia és la filla, sol ser per maltractament psicològic. I si és el fill, acostuma a ser per maltractament físic. Són joves de 14 a 25 anys que sovint consumeixen alcohol o droga i que exigeixen diners als pares. Per aconseguir-los, no dubten a intimidar-los destrossant mobiliari o fent servir violència, tant física com verbal. Ena majoria de les denúncies –tres de cada quatre– l'agressor és un noi.

Alcohol i drogues, denominador comú

La sotsinspectora Rosa Negre, cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), assenyala que sempre hi sol haver una sèrie de factors que es repeteixen. D'entrada, que la situació de violència no ha aparegut de cop, sinó que és conseqüència d'un deteriorament gradual de la relació amb els fills, que aniquila del tot l'autoritat paterna.

"A més, en molts casos com a denominador comú hi ha consum d'alcohol i drogues; també ens trobem amb trastorns mentals que ja venien d'enrere o que deriven d'aquestes addiccions", explica la cap de l'URPAC. I afegeix: "La font de conflicte amb els pares sovint és per motius econòmics, perquè necessiten diners".

stats