SOCIETAT
Societat 18/05/2011

Gliese 581d, el primer planeta habitable de l'espai?

Es troba a 20 anys llum de distància i orbita al voltant d'una estrella nana vermella. No té dia ni nit, però la temperatura és estable i la gravetat és el doble de la de la Terra

Redacció
2 min
El sistema de l'estrella Gliese 581 / ESO

BarcelonaLa comunitat d'astrònoms està entusiasmada amb el descobriment d'un planeta llunyà que podria ser el primer habitable més enllà de la Terra i la llar futura de l'espècie humana, segons informa el web Science Daily. Gliese 581d és un petit planeta que orbita al voltant de l'estrella Gliese 581, una nana vermella que queda a 20 anys llum de distància de la terra. Allà, no hi ha dia ni nit, però la temperatura es manté estable. Pel que fa a la gravetat, és el doble de la de la Terra, cosa que dificultaria molt els moviments. Però el veritable problema, de moment, no seria aquest, sinó solucionar la manera d'arribar allà sense invertir 3.000 vegades el temps de vida d'un ésser humà.

El 581d és el tercer planeta del qual es sospita que podria acollir vida al sistema de la nana vermella Gliese. Els científics havien especulat abans amb el planeta 581e, que va resultar ser massa fred, i amb el 581g, que finalment es va provar que no existia en absolut. Ara, en canvi, els astrònoms volen estar segurs de les informacions i estan fent servir un nou model informàtic que utilitza mètodes similars als que es fan servir per mesurar el clima de la Terra. Els científics havien pensat en un primer moment que, com que un costat del planeta no rep mai la llum de l'estrella, seria massa fred per viure-hi. Ara, però, amb aquest sistema, s'ha descobert que gràcies a la naturalesa especial de la radiació de les nanes vermelles i a la composició de l'atmosfera del planeta, que té un contingut molt alt de carboni, la temperatura es regula i es manté en marges compatibles amb la vida.

A l'altra banda de la galàxia

Amb la tecnologia actual, una nau fabricada a la Terra trigaria aproximadament 300.000 anys en recórrer els 20 anys llum que separen Gliese 581d del nostre planeta mare. Tot i així, els científics insisteixen en la necessitat de trobar un refugi entre els més de 2.000 milions de planetes descoberts que podrien tenir característiques semblants a les de la Terra. I és que la recerca de planetes on l'espècie humana podria expandir-se continua en marxa, impulsada per una veritat incòmoda publicada al Living Planet Report: el 2030 necessitarem dues Terres si continuem consumint els recursos al ritme actual.

D'aquí a 20 anys, doncs, haurem d'haver pres una decisió que impliqui tota la humanitat: o bé hem descobert una manera de fer més curtes les distàncies espacials i ens hem acostumat a viure lluny del nostre planeta blau, o bé trobem una manera menys agressiva de relacionar-nos amb la que és, fins ara, la nostra única i veritable llar.

stats