COMPLEX HOTELER I D'OCI
Societat 08/05/2012

El Govern negocia que la Unió Europea cofinanci Eurovegas

El Govern ha establert contactes amb el Banc Europeu d'Inversions perquè cofinanci la inversió de Sheldon Adelson a Catalunya. El finançament és un aspecte clau del macrocomplex hoteler i d'oci.

Ignasi Pujol
2 min
LA PROPOSTA DE LA GENERALITAT El Govern ha ofert 800 hectàrees del Parc Agrari del Baix Llobregat. És el terreny més adequat per acollir  el macrocomplex d'oci i turisme a Catalunya, segons el Govern i el grup Las Vegas Sands Corporation. No obstant,  la ubicació proposada ha topat amb l'oposició veïnal.

BARCELONA.El Govern té un as a la màniga en el seu particular pols amb la Comunitat de Madrid per atreure la faraònica inversió que suposaria la instal·lació a Catalunya del macrocomplex hoteler i d'oci del grup nord-americà Las Vegas Sands Corporation, conegut popularment com Eurovegas.

Segons ha pogut saber l'ARA, l'executiu català ha contactat amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) perquè cofinanci la iniciativa del magnat Sheldon Adelson, propietari de Las Vegas Sands, que en els últims dies s'ha desplaçat a Madrid per visitar possibles ubicacions per al seu projecte, que requeriria una inversió de 26.690 milions d'euros i donaria feina a 260.000 persones, segons les xifres proporcionades pel grup amb seu a Nevada.

El BEI, propietat dels estats membres de la Unió Europea, és un instrument financer especialment atractiu en l'actual conjuntura. De fet, ara és el centre de totes les mirades des que la cancellera alemanya Angela Merkel va encunyar fa uns dies el terme "agenda del creixement" en dir que la UE no podia resignar-se a l'austeritat. En parlar de creixement, el BEI és una de les poques alternatives d'endeutament que existeixen ara a la UE.

Diner barat

Quin és l'avantatge del BEI? El banc de la UE -que, per cert, té com a vicepresidenta l'exministra de Foment espanyola Magdalena Álvarez- concedeix préstecs a llarg termini i baix interès en un moment en què l'accés al crèdit segueix absolutament restringit. Ara bé, el BEI només finança aquells projectes -bé siguin públics o privats- que consideri estratègics.

Així doncs, amb les negociacions amb el BEI el Govern està transmetent la idea que Eurovegas és un projecte estratègic per al país. Fins ara s'ha parlat de les dificultats urbanístiques, ambientals, legislatives i d'oposició ciutadana d'Eurovegas, però no s'ha emfatitzat un entrebanc gens menor: com finançar un projecte d'aquestes dimensions.

És per això que l'executiu liderat per Artur Mas -que segueix mantenint un perfil comunicatiu més baix que Madrid- pensa que la carta del BEI pot jugar al seu favor. Perquè tot i la solidesa financera del grup, Las Vegas Sands Corporation no podrà afrontar una inversió com l'anunciada a Espanya sense demanar diners als bancs.

El grup empresarial nord-americà, que cotitza a la borsa, va reportar uns ingressos de 2.763 milions de dòlars (2.112 milions d'euros) durant el primer trimestre d'aquest any i un benefici brut d'explotació de 1.066 milions de dòlars (815 milions d'euros). El Govern -que ahir va preferir no confirmar ni desmentir oficialment els contactes amb el BEI- té un llarg historial de col·laboració amb el banc de la UE, que ha finançat infraestructures com la línia 9 del metro de Barcelona, el port de la capital catalana i els Ferrocarrils de la Generalitat.

Partida igualada

Un portaveu de Las Vegas Sands Corporations va explicar ahir que Barcelona i Madrid continuen tenint les mateixes possibilitats d'acollir el macroprojecte d'oci, després de la visita d'Adelson a Alcorcón aquest cap de setmana, segons informa Efe. El magnat es va reunir amb el govern madrileny i amb empresaris catalans vinculats a la candidatura de Barcelona.

L'empresa assegura que la decisió sobre la ubicació definitiva d'Eurovegas es prendrà a finals de maig o principis de juny.

stats