Societat 18/07/2014

El Govern prepara un pla urbanístic per regular les activitats d'enoturisme a les deu denominacions d'origen de Catalunya

La normativa homogeneïtzarà aspectes com la construcció de cellers i instal·lacions hoteleres d'acord amb les característiques del paisatge

Acn
3 min

FalsetEl departament de Territori i Sostenibilitat ha començat a redactar un nou pla director urbanístic que servirà per regular les activitats d'enoturisme als territoris de les deu denominacions d'origen (DO) del vi de Catalunya. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquesta nova normativa en el marc d'una reunió amb representants de les DO del Priorat i el Montsant. El pla, que s'elaborarà amb la col·laboració del sector i ha d'estar enllestit la pròxima tardor, ha de permetre ordenar i homogeneïtzar aspectes com els paràmetres de construcció de cellers i instal·lacions hoteleres amb caràcter supramunicipal. Les vinyes de les DO abasten una superfície de 50.500 hectàrees.

Vila ha inscrit aquest nou pla director urbanístic –que preveu tenir enllestit al mes de setembre i que presentarà oficialment al Penedès, per fer-ne l'aprovació inicial durant aquest 2014– dins del procés per regular urbanísticament les activitats econòmiques tractores del país "a curt i mitjà termini". En aquest sentit, ha destacat que, en el cas de l'activitat vinícola i l'enoturisme, existia fins ara una "dispersió" normativa que dificultava el desplegament de noves iniciatives vinculades al turisme. "L'única referència que trobaven els productors o les noves iniciatives eren només els planejaments municipals", ha apuntat.

Aquesta falta d'homogeneïtat en el tractament urbanístic d'aquestes activitats, especialment entre diferents municipis pertanyents a una mateixa DO o marca –en alguns casos, fins i tot, no existia regulació per construir cellers–, suposava per als productors "precarietat, inseguretat i, fins i tot, injustícia". El nou pla vol, precisament, posar solució a aquesta situació i, en aquest sentit, comprendrà els territoris inclosos en les deu DO existents a Catalunya.

El document en el qual ha començat a treballar la Generalitat prendrà com a base el coneixement del paisatge de les vinyes, l'arquitectura dels cellers i el procés d'elaboració del vi o el cava per desplegar una normativa urbanística que "entengui les diferències del territori". Es determinaran en cada àmbit paràmetres d'ocupació màxima de les instal·lacions o sostres màxims, que fins ara podien arribar a ser molt diferents en territoris amb idèntiques característiques en l'activitat agrària, vegetació, paisatge o topografia.

En termes generals, la idea és que el nou pla vetlli també per potenciar i aprofitar els recursos de cada zona sense perjudicar l'activitat paisatgística, regulant les construccions destinades a l'enoturisme. Això inclou, per exemple, el desenvolupament de l'activitat hotelera, comercial, museística i de restauració vinculada, fixant la regulació necessària per fer possible la seva integració.

Tot plegat, segons Vila, possibilitarà l'aprofitament turístic d'aquesta activitat agrària vinculada als actius patrimonials, siguin l'arquitectura de les instal·lacions i construccions, el paisatge o l'activitat industrial. El conseller creu també que aquesta normativa afavorirà el complex relleu generacional que viu el sector, on "molts productors veuen que hi ha moltes activitats complementàries determinants per donar viabilitat a l'activitat agrícola i la vinya, com el turisme i la valorització cultural del patrimoni històric i natural".

Nous horitzons

L'elaboració d'aquesta normativa urbanística comptarà amb la participació directa del sector del vi a través de diverses sectorials. Vila ha presentat aquest divendres al matí la iniciativa al Consell Comarcal del Priorat, amb la presència de representants de les DO del Priorat i el Montsant. El president d'aquesta última, Jaume Domènech, considera que el pla director és un "pas decisiu" a l'hora de potenciar econòmicament el sector: "Obrirà nous horitzons per poder desenvolupar nous conceptes enoturístics. Si algú vol fer una nova planta, una casa de pagès o un hotel, la normativa ara no ho permet. Això ho farà possible. Hem de saber estudiar i conceptualitzar el territori perquè sigui de qualitat i sostenible", ha remarcat.

Per la seva banda, el president de la DO Priorat, Antoni Alcover, s'ha felicitat per la presentació d'aquesta iniciativa a la comarca i ha emfasitzat que un dels seus grans objectius ha de ser "evitar més burocràcia al voltant de l'activitat econòmica" per facilitar la incorporació dels joves al món enoturístic i a l'agricultura en general. "Ha de ser més fàcil crear una empresa sense passar tants tràmits burocràtics", ha tancat.

stats