UNIVERSITATS
Societat 01/06/2012

El Govern avalarà els universitarisperquè puguin pagar la matrícula

El Govern preveu avalar els crèdits per pagar la matrícula d'uns 30.000 universitaris. Els alumnes ho podran retornar en 10 mesos. Amb això i les beques, la meitat dels estudiants tindran ajudes.

Sònia Sánchez
2 min

BARCELONA.Conscient de les dificultats que suposarà per a molts alumnes pagar la matrícula universitària el curs que ve -augmentaran previsiblement un 66%-, el Govern ha negociat amb l'Institut Català de Finances un crèdit de 40 milions per poder avançar els diners dels estudiants que no puguin pagar tota la matrícula de cop. L'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur) farà d'avalador d'aquests joves davant de les entitats bancàries que avancin el pagament de la seva taxa, perquè l'alumne la pugui retornar en un màxim de 10 mensualitats.

El pagament fraccionat és una possibilitat que ja tenen avui els estudiants, però ara s'hi acullen "molt pocs, sobretot perquè les entitats bancàries exigeixen un aval familiar", va explicar ahir el secretari d'Universitats, Antoni Castellà. Amb el nou programa de crèdits, l'avalador serà el Govern, que està negociant ara un tipus d'interès reduït. Castellà va xifrar en 30.000 els alumnes que s'acollirien al programa.

30.000 alumnes becats

A més, el Govern calcula que atorgarà beques a uns 30.000 alumnes més de rendes baixes. Castellà va lamentar que el govern espanyol obligui les autonomies a assumir el pagament de la diferència de preus per als alumnes que ja tenen una beca estatal, que són uns 25.000 a Catalunya. "Les beques universitàries són competència exclusiva de l'Estat, que és qui les hauria d'assumir en la seva totalitat", es va queixar.

Castellà va advertir que, si el Govern ha de fer front a aquest increment de preus dels 25.000 alumnes becats amb exempció de matrícula, només podrà atorgar beques pròpies a uns 5.000 alumnes més. El Govern s'ha compromès a destinar el 25% dels ingressos recaptats amb l'encariment de les taxes a aquests ajuts.

Castellà calcula que seran uns 30 milions d'euros, 23 dels quals es destinaran ara a pagar els increments de preus dels 25.0000 alumnes que ja tenen avui exempció de matrícula, mentre que els 7 milions restants s'acumularien al fons català d'equitat. Aquest fons, que el Govern va crear l'any passat amb 1,5 milions, concedeix ajuts a partir d'un llindar de renda superior al que estipulen les beques estatals.

Entre els 30.000 alumnes que paguin mensualment i els 30.000 que rebin beca, el 50% dels 120.000 estudiants de les universitats públiques catalanes "tindran algun tipus d'ajuda al pagament de matrícula", va assenyalar Castellà.

A més, una altra part dels diners recaptats amb la pujada de taxes es destinarà a finançar un miler de places d'assistència de docència. Seran repartides entre les 100 facultats públiques catalanes i donaran a cada una -va dir Castellà- 10 unitats més de "docència personalitzada" en petits grups, que ajudaran a implantar Bolonya.

stats