BENESTAR
Societat 08/09/2012

El Govern busca fórmules per pagar a les entitats socials

El Govern va voler donar ahir un missatge de confiança a les entitats socials, tot i que no va poder garantir "al 100%" el pagament del setembre. El deute acumulat del juliol depèn del fons de liquiditat.

S.s.
2 min
Malgrat el deute del juliol, les entitats socials no han deixat de prestar serveis socials.

BARCELONA.El conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, es va reunir ahir amb les entitats del tercer sector per tractar la delicada situació financera que pateixen. El conseller no els va poder garantir "al 100%" que es cobrin els concerts del mes de setembre, tot i que els va demanar confiança, segons va explicar a la sortida de la trobada el director general de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina.

El govern de la Generalitat ja no va poder pagar la mensualitat del juliol, però al mes d'agost el pagament sí que es va fer efectiu amb la puntualitat habitual. El conseller, però, va advertir a les entitats que l'executiu està pendent de cobrar el fons de liquiditat de l'Estat per poder saldar el deute del mes de juliol, que ascendeix a uns 70 milions d'euros en total. Segons la directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, els diners d'aquests fons permetrien "alliberar altres partides ara destinades a pagar despeses financeres", de manera que es podrien fer efectius els pagaments endarrerits.

El pla B del Govern, davant l'eventualitat que aquests diners no arribin a temps, seria pagar els endarreriments del juliol a través d'un crèdit pont que s'està negociant.

Tant les entitats com la conselleria han volgut destacar, però, que malgrat els impagaments del juliol totes les prestacions socials a ancians, drogodependents i persones tutelades a centres concertats que duien a terme aquestes organitzacions socials s'han pogut efectuar amb normalitat. Codina va explicar que entre la Generalitat i les mateixes entitats s'han pogut solucionar els problemes més urgents de les entitats afectades per l'impagament del juliol, per afrontar tant les nòmines com els serveis.

S'atendran els casos més greus

Fortuny va apuntar que en el futur també s'intentarà tenir en compte les entitats amb més dificultats, per mirar de donar respostes individualitzades amb avançaments de diners o altres fórmules. Fortuny no va voler precisar quantes entitats estan en aquesta situació de dificultat més greu, però va voler tranquil·litzar el sector assegurant que els diners arribaran tard o d'hora. "Donem un missatge de confiança i tranquil·litat, des del Govern es treballa intensament per pagar el setembre i tenim el compromís que, a final de mes, hi haurà una nova convocatòria de reunió de seguiment per informar sobre quines fórmules podem posar en el sector per recuperar també l'ajornament del mes de juliol", va dir. També es va comprometre a avisar amb antelació si hi torna a haver algun problema que impedeixi pagar el setembre.

stats