EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 14/06/2012

El Govern busca inversió per a una nova universitat

El Govern està buscant inversors per instal·lar un espai d'educació superior i recerca a Catalunya. El projecte estudia diverses opcions de terreny a l'àrea metropolitana, però encara no ha tancat l'acord.

Sònia Sánchez
2 min
Els universitaris catalans pagaran el curs vinent en funció del seu nivell de renda.

BARCELONA.El govern de la Generalitat està treballant en una aposta nova en l'àmbit del coneixement. Es tractaria d'instal·lar a Catalunya un nou espai d'educació superior i recerca per al qual està buscant inversió, segons han pogut confirmar a l'ARA fonts del Govern. Fonts coneixedores de la negociació han explicat a aquest diari que s'està buscant un inversor privat, que no es descarta que sigui estranger, i que la Generalitat només cediria els terrenys, en l'entorn de l'àrea metropolitana de Barcelona.

La iniciativa ha sorgit de la conselleria d'Economia i Coneixement, que lidera Andreu Mas-Colell, tot i que des del departament remarquen que el projecte encara està "molt verd" i no hi ha res tancat. També assenyalen que en principi no volen que sigui estrictament una nova universitat, sinó "una iniciativa en termes d'educació superior i recerca". De fet, el conseller Mas-Colell va ser també el principal impulsor el 2006 de la creació de la Barcelona Graduate School of Economics, un centre en què participen la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI).

Inversió educativa

Ara el conseller vol impulsar una altra gran inversió en el món educatiu i de la recerca, dins de l'estratègia governamental d'aposta pel coneixement per reactivar l'economia. Nova York, per exemple, també ha fet un esforç per captar un soci universitari privat que inverteixi en la creació d'un institut d'enginyeria i recerca científica aplicada.

El Govern disposa de diverses opcions de terreny en què es podria ubicar aquest nou centre, totes a l'àrea metropolitana de Barcelona. Algunes fonts apunten que la zona amb més possibilitats és la de l'entorn de Sant Adrià de Besòs.

L'executiu català hauria iniciat contactes amb alguns possibles socis inversors, però encara no ha tancat cap acord. El departament va evitar donar dades concretes sobre el projecte al·legant que les negociacions encara estan en una fase molt incipient. Amb tot, fonts del Govern confien a poder concretar la inversió en el termini aproximat d'un mes.

stats