Societat 31/01/2012

El Govern crearà la figura del comissionat de comptes per assessorar universitats amb dificultats econòmiques

La persona designada serà externa al centre i tindrà un perfil tècnic de l'àmbit econòmic i financer

Acn
2 min

BarcelonaLa Secretaria d'Universitats del Govern crearà la figura del comissionat de comptes per assessorar universitats amb dèficit. Segons han explicat fonts de la Secretaria, aquesta figura s'introduirà gràcies a una esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos. La persona designada serà externa al centre i tindrà un perfil tècnic de l'àmbit econòmic i financer. La funció serà assessorar la universitat per evitar desviacions pressupostàries i ajudar-la a complir el pressupost i els plans d'estabilització a 4 anys que algunes tenen aprovats.

No actuarà d¡ofici

El Govern però no actuarà d'ofici sinó que caldrà la petició del rector de la universitat o del consell social, sense la necessitat d'acord entre ambdós. Les mateixes fonts han explicat que el treball d'aquest comissionat de comptes serà "transitori" i que no hi ha cap intenció de que es converteixi en una figura que es quedi permanentment actuant sobre els pressupostos del centre. La seva tasca finalitzaria en el moment en que es recuperés l'equilibri pressupostari.

Es descarta, però, l'actuació d'ofici i el comissionat de comptes només s'introduiria quan ho demani la universitat, ja sigui el rector o el consell social. Fonts de la Secretaria asseguren que tot i les dificultats econòmiques que pateixen alguns centres no hi ha cap que estigui tant al límit com per requerir una actuació d'ofici.

Actualment la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Autònoma de Barcelona (UAB) són dos dels centres catalans que viuen una situació econòmica més complicada i on, si ho demanessin els seus rectors o consells socials podria començar a funcionar el comissionat si s'aprova finalment l'esmena plantejada.

De fet, a la UAB el Consell Social ja va mostrar la seva voluntat de demanar aquest ajut al Govern però poc després l'equip de govern del centre va assegurar que aquesta era una qüestió "que no està aprovada" i en va rebutjar la seva necessitat. "L'equip de govern de la UAB no veu cap necessitat de disposar d'un acompanyament extern a l'hora d'executar el pressupost", assegurava en un comunicat.

stats