Societat 02/12/2016

El Govern es compromet amb la integració progressiva dels serveis socials i sanitaris

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat que el Govern vol estendre "projectes estratègics" a tot el territori

Mireia Esteve
2 min
ATENCIÓ A DOMICILI 
 L’Emèrita Arranz, que rep suport mèdic i social, amb l’Eva, tècnica de la Creu Roja.

BarcelonaEl Palau de la Generalitat ha aplegat aquest divendres una jornada sobre la integració de l'atenció social i sanitària a Catalunya, per fer balanç i mostrar quines són les perspectives de futur del pla. La consellera de la Presidència, Neus Munté; el conseller de Salut, Antoni Comín, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han inaugurat l'acte deixant clar el compromís del Govern per avançar en la integració del sistema social i sanitari català per tal de donar resposta a les noves necessitats de la societat catalana.

En la jornada, a la qual han assistit professionals dels dos sectors implicats, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat que, fins ara, aquest model d'integració s'ha aplicat íntegrament en determinats territoris de Catalunya, però que la segona fase del pla té per objectiu aplicar "projectes estratègics" a "tots els territoris catalans". Sempre, però, tenint en compte que no és el mateix "fer-ho en un entorn rural que en un entorn urbà".

En aquest sentit Comín ha assenyalat que cal "fer un canvi" i passar a un "model comunitari" que tingui funcions assistencials, és a dir, que no només es dediqui a "curar, sinó a cuidar". I tot això, ha dit, està en coherència amb els programes de salut mental i el model d'atenció primària establerts. Per fer-ho, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha explicat que cal un "reforç dels serveis socials a través de polítiques intersectorials".

Així, per fer front a l'envelliment crònic que viu Catalunya, Comín també ha reiterat la idea que cal un canvi de model per satisfer tota aquesta demanda, ja que ha assegurat que "no hi hauria prou solars a Catalunya per fer els centres sociosanitaris que necessitaria la societat catalana". Per això aposta per donar eines a la "comunitat" perquè l'atenció es descentralitzi dels espais assistencials actuals.

"Avançar en la modelització de les experiències exitoses", ha explicitat la consellera de la Presidència, Neus Munté. Amb aquestes paraules ha volgut evidenciar que el model d'integració que s'està desenvolupant a Catalunya s'està observant des de diferents països com un exemple a seguir. Per aquesta raó ha animat a continuar endavant amb el desplegament d'aquest model a tot el país, però "sempre adaptat a les necessitats de cada territori".

Per als pròxims 4 anys, el pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (PIAISS) preveu actuacions en l'àmbit de l'atenció integrada al domicili, en centres residencials i també en el camp de la salut mental, entre d'altres.

stats