EDUCACIÓ
Societat 31/05/2012

El Govern avalarà uns 30.000 alumnes perquè puguin fraccionar el pagament de la matrícula universitària de forma mensual

Confia que les exempcions de matrícula per nivell de renda arribi a uns 30.000 alumnes més

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, ha explicat avui que el Govern ha acordat amb l'Institut Català de Finances un programa de crèdits amb 40 milions d'euros per permetre que fins a 30.000 alumnes puguin fraccionar el pagament de la matrícula universitària del curs vinent (quan s'incrementarà un 66%) fins un màxim de 10 pagaments, és a dir, de forma mensual.

Amb aquest crèdit, serà l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur) del Govern qui "avalarà els estudiants", ha explicat Castellà. Fins ara, són "molt pocs" els alumnes que s'acullen al pagament fraccionat, diu, perquè les entitats bancàries requereixen avals familiars.

Per al proper curs, serà el Govern qui els avali, alhora que està negociant també un tipus d'interès assequible per arribar a uns 30.000 dels 120.000 estudiants de les universitats públiques catalanes.

A més, amb el 25% dels nous ingressos que s'obtindran amb la pujada de preus, el Govern vol becar a uns 30.000 estudiants més (ara són 25.000 els alumnes becats). Castellà va explicar que les beques estan pendents que el govern espanyol concreti la forquilla de nous preus i la partida de beques.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha anunciat ja que seran les autonomies les que hauran d'assumir el pagament de la diferència de preus del proper curs per als estudiants becats. Això vol dir que dels 30 milions que el Govern calcula que suposaria el 25% de l'augment d'ingressos, 23 milions s'haurien de destinar a pagar aquesta diferencia de preu per als 25.000 alumnes que ja tenen beca, de forma que només quedarien 7 milions per al fons català de beques que vol arribar a més estudiants elevant el llindar de renda per obtenir una ajuda.

"Entre el fraccionament de la matrícula i les beques, el 50% dels estudiants de Catalunya (als centres públics, que són un total de 120.000) tindria algun tipus d'ajuda per al pagament" dels nous preus universitaris el curs vinent, ha apuntat Castellà al Parlament.

stats