Societat 04/03/2015

Picabaralla entre el Govern i la CHE per la gestió del desembassament des de Mequinensa

El delegat de la Generalitat a Tarragona critica la CHE per "jugar al límit" i la CHE respon que fa una setmana que Mequinensa desaigua a 1.550 m3/s

Ara
3 min
L'embassament de Riba-roja / TJERK VAN DER MEULEN

TortosaLa gestió del volum d'aigua que s'està desembassant des del conjunt de pantans que formen Mequinensa, Riba-roja i Flix, al tram final de l'Ebre, ha motivat aquest dimecres una petita picabaralla entre el Govern de la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), encarregada de la gestió de la conca, amb el creuament de declaracions sobre la idoneïtat de les decisions que s'han pres durant les últimes hores.

El rerefons és la situació que viuen avui els pobles de Miravet, Ascó, Garcia, Benifallet, Móra d'Ebre i també zones de Tortosa i Amposta amb l'augment de cabal del riu Ebre fins als 1.800 metres cúbics per segon a partir de les 12.00 hores. Es tracta d'un augment del cabal del 16% respecte als 1.550 m3/s que estava desaiguant Mequinensa en dies anteriors. Segons el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, aquest increment no ha estat prou anticipat: "Amb els mecanismes de regulació que tenim del riu no cal arribar a jugar tant al límit", ha afirmat en declaracions als mitjans. Segons Pallarès, els embassaments permetrien poder "estar tranquils", a diferència del tram alt i mitjà del riu a Navarra i a l'Aragó, i ha criticat que "una vegada més" s'hagi arribat al límit amb una crescuda de l'Ebre, segons recull l'ACN.

També el secretari general adjunt d'ERC i exdelegat del Govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, lamentava aquesta regulació que fa la CHE dels embassaments, a través del seu compte de Twitter. "La CHE continua gestionant els embassaments com a eines de les elèctriques per produir energia, i no per regular lo riu i evitar les riuades", ha piulat.

La CHE, per la seva banda, ha destacat que la situació que viu l'Ebre des de finals de gener és extraordinària. Les dades meteorològiques mostren que a les capçaleres del riu ha plogut el triple del que és habitual en un mes de febrer i per això defensen que han actuat amb antelació per evitar problemes al tram baix del riu. Des del 25 de febrer passat s'està desembassant preventivament a un ritme de 1.550 m3/s, el mateix dia que es van conèixer les previsions de pluja i, per tant, "sense esperar a tenir les dades de pluviometria", ha assegurat a l'ARA una portaveu de l'organisme. Segons aquesta versió, des d'ahir dimarts a les 18.00 hores el pantà de Mequinensa –amb una capacitat de 1.530 hectòmetres cúbics i una longitud de 110 kilòmetres– està rebent les puntes de la crescuda del riu: 2.500 m3/s. Per "evitar afectacions" s'ha procedit a augmentar el cabal de sortida, ja que l'embassament es trobava ahir al 95% de la seva capacitat. La portaveu ha afegit que la situació està controlada i que els 1.800 m3/s que transporta avui l'Ebre són un "cabal ordinari, no extraordinari".

Protecció Civil ha posat en alerta tots els municipis pròxims al riu, tot i que tant la CHE com el Govern coincideixen a llançar un missatge de "tranquil·litat". Miravet pot ser el municipi més afectat, i en alguns indrets ja s'han produït inundacions puntuals de zones concretes, però mentre el cabal no arribi als 2.000 m3/s la situació ha d'estar sota control. En qualsevol cas, són dades molt lluny dels 2.600 m3/s i sis metres d'altura que va registrar l'Ebre a Saragossa fa uns dies i que van provocar el desallotjament d'alguns municipis de la zona.

Segons les xifres de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), la situació al municipis d'Ascó és d'alerta i a Tortosa –que pot arribar a suportar fins a 2.700 m2/s– de prealerta. Les dades, que es poden visualitzar en temps real a la web de la CHE, indiquen que a Ascó, cap a les 17.00 hores, el volum del cabal era de 1.900 m3/s i que l'altura del riu arribava als 5,32 metres, tot i que encara està en fase d'ascens. A Tortosa, també en fase d'ascens, eren 1.544 metres cúbics amb una altura de 4,9 metres.

stats