Societat 09/09/2014

El Govern aprova l'avantprojecte de llei de FP amb l'objectiu de combatre l'atur juvenil

La principal novetat serà la integració de la Formació Professional Inicial amb la formació per a l'ocupació

Marc Toro
2 min
El Govern vol elevar al 42% els alumnes que opten per FP

BarcelonaEl Govern ha aprovat finalment aquest dimarts l'avantprojecte de llei de Formació Professional, que té per objectiu combatre l'atur juvenil, que supera al 40%. La principal novetat de la nova llei serà la integració dels diferents nivells d'aquest tipus d'educació: la FP inicial i la formació per a l'ocupació (focalitzada en una formació continuada i per a les persones sense feina). La Formació Professional integrada, per la qual es crearan centres específics, ha de permetre detectar les necessitats per orientar les ofertes formatives, una major vinculació entre la formació i l'empresa i l'impuls de la FP Dual, l'emprenedoria i la innovació, entre d'altres.

"Cal preparar gent per millorar l'ocupabilitat", ha afirmat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en declaracions a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, on ha explicat que la nova llei permetrà millorar les competències de la població de cara als nous llocs de treball que apareixeran amb el canvi profund del sistema productiu que viu el país: "A mesura que creix el món productiu hi ha una nova realitat, apareixen noves professions i, per tant, es requereixen noves competències".

En aquest sentit, Rigau ha destacat que hi ha un alt percentatge de persones a l'atur amb un baix nivell de qualificació, com també un 40% de la població activa. Enfront aquesta situació, ha apuntat la consellera, tan sols un 15-20% dels llocs de treball del futur requeriran un baix nivell formatiu. També ha assenyalat que de cara al 2025 "notarem un envelliment de la població en el tram de 16 a 25 anys i caldrà un relleu professional"

El disseny de les polítiques de la FP integrada anirà a càrrec d'una comissió rectora creada per aquesta llei, presidida pel president de la Generalitat i amb presència de Govern i organitzacions empresarials i sindicals. L'Institut de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, òrgan autònom també creat per aquesta llei i que estarà a cavall entre els departaments d'Ensenyament i d'Empresa i Ocupació, serà l'encarregat de coordinar i aplicar les polítiques de la nova FP. Estarà recolzat pel Consell de Formació i Qualificació Professional, un òrgan consultiu.

Integració d'ofertes formatives i famílies professionals

Segons ha explicat la consellera, els centres de FP integrada -ja n'hi ha 12 actualment- atendran durant la jornada amb horaris simultanis o diferents a públics diferents. "Cada cop serà més habitual veure un mateix centre en què en una aula hi ha joves i a l'altre hi ha persones adults que, en situació d'atur, aprofiten per rebre una formació més optimitzada que abans". Aquests centres també estaran determinats per famílies professionals, en funció de les necessitats de cada municipi.

Rigau no s'ha estat de recordar que la llei de FP ve a donar compliment a l'acord de governabilitat que el Govern va signar a l'inici de legislatura amb ERC, el Pla de Govern, l'acord estratègic signat amb els agents socials i les exigències de la UE. "La mobilitat laboral ens porta a poder comparar titulacions, diplomes", ha afegit la consellera.

stats