Societat 28/06/2012

El Govern dóna tres mesos als propietaris d'apartaments turístics per regularitzar-los

Les multes per tenir un habitatge d'ús turístic sense els permisos legals arribaran fins als 90.000 euros

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaLa direcció general de Turisme de la Generalitat ha donat avui un termini de tres mesos per regularitzar l'oferta d'apartaments turístics i habitatges d'ús turístic que existeix a Catalunya.

La directora general de Turisme, Marian Muro, ha explicat que la mesura respon a la necessitat de "fer aflorar, registrar i conèixer una oferta molt important d'aquest tipus de serveis turístics, que actualment es desconeix completament", així com avaluar-los per garantir "un mínim de qualitat". Tot i que la Generalitat ha quantificat el nombre d'establiments que s'han de legalitzar, la direcció general de Turisme té controlades en aquests moments unes 418 pàgines web que gestionen 15.000 apartaments d'usos turístics només a la ciutat de Barcelona, dels quals només 300 estan regularitzats.

El president de la Federació d'Apartaments Turístics, Federatur, Lluís Torrent, ha destacat que l'oferta d'apartaments turístics "és la més nombrosa del turisme català i la que més places de llits ofereix" i que per aquest motiu cal que estigui regularitzada.

Muro ha destacat que "el procés de regularització serà molt simple i no serà un justificant per evitar aquesta legalització", i ha subratllat que a més s'ha demanat la col·laboració dels ajuntaments perquè posin les menors traves possibles.

Un cop hagin passat els tres mesos que el Govern dóna als propietaris per regularitzar els apartaments, els que no ho facin s'enfrontaran a sancions de fins a 90.000 euros si segueixen exercint l'activitat turística sense els permisos legals, fet que es considerarà una infracció "molt greu". Durant aquest període de legalització, la direcció general de Turisme iniciarà una campanya informativa amb la col·laboració de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur), els col·legis d'administradors, agents immobiliaris i municipis per tal de donar a conèixer el procés a tots els interessats.

Un cop estiguin regularitzats, el Govern pretén dur a terme un procés de categorització dels apartaments –com el que tenen els hotels o les cases rurals– perquè "els usuaris tinguin més informació i garanties sobre la qualitat de l'apartament on aniran", ha dit Muro. Un cop regularitzats i categoritzats, els apartaments passaran a formar part del cercador que ofereix la Generalitat, segons ha explicat Muro.

Canvi de marc jurídic

Muro ha explicat que el Govern ha canviat dues normatives per permetre que aquest tipus d'allotjament s'inclogués dins de la legislació turística i no en la d'habitatge, on era fins ara, perquè els apartaments es considerin "empreses turístiques". Així, a partir d'ara els apartaments i habitatges d'ús turístic hauran d'abonar a la Generalitat la taxa turística "com la resta d'establiments del sector", segons Muro.

D'altra banda, aquest canvi en la normativa iguala els requeriments tècnics de tots els apartaments repartits pel territori català, unes condicions que fins ara eren variables perquè cada consistori les determinava, mentre que ara serà la Generalitat qui les imposarà.

Lluís Torrent ha destacat que amb aquest canvi de normativa "s'ha corregit l'error de l'anterior Govern, que va condemnar el sector al desert en treure'l de la legislació turística i posar-lo en el d'habitatge", i ha recordat que amb el gran volum d'apartaments turístics que hi ha a Catalunya era "una incongruència" que no estigués regulat fins ara.

stats